Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков каза днес в Монтана, че предлага изграждането на магистрала София-Монтана с тунел под прохода Петрохан в Стара планина да бъде дадено на концесия.

Според министъра това е много скъп проект, за който държавата няма да има възможност да отдели пари и заради това е добре да бъде даден на концесия и да бъде реализиран.

"Досега изминаха много години, в които политиците говореха за тунел, но такъв не е направен и проектът е превърнат в поредната строителна илюзия", коментира министър Шишков, цитиран от БТА.

Министърът заяви, че лично е дошъл със своя екип в област Монтана, за да предложи решението за концесия на местните хора, които ще бъдат най-облагодетелствани, ако бъде изграден такъв скоростен път и разстоянието София-Монтана се съкрати с около 80 километра.

"Знам, че това предложение е различно и дори революционно, но според мен това е единственото решение, за да има магистрала и тунел под Петрохан. Досега имаше само говорене без резултат, а ние предлагаме икономическо решение, защото регионът не може повече да чака", заяви министърът.

Шишков съобщи, че от страна на държавата в момента се прави всичко възможно за по-бързо приключване на процедурите по ОВОС на проекта и след като това стане, то политиците трябва да вземат решение дали може изграждането на този път да бъде възложено на концесия.