Общата стойност на извършеното незаконно строителство на инфраструктурни обекти е 1,020 млрд. лева, съобщи на пресконференция служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Сред обектите са лотове 4 и 5 на магистрала "Хемус", пътни проекти за текущ и ремонт и поддръжка (ТРП), които представляват основен ремонт, ремонти на язовири.

За лот 4 на магистралата са извършени незаконни строително-монтажни работи (СМР) на 16,5 километра от общо 28,2 километра, а лот 5 - на 8,4 километра от общо 23,2 километра. За двата лота са платени от държава 212,1 млн. лева като аванси от държавата, напомни министър Шишков, цитиран от БТА.

Незаконни СМР за ТРП на републиканската пътна мрежа са извършени по 95 участъка с обща дължина 287,8 км, сред които Чирпан - Стара Загора от АМ "Тракия", Югово - Лъки. Общата стойност на възложените незаконни ремонти е 733,5 млн. лева.

От 71 проверени язовира за 42 са установени незаконни ремонтни дейности, за което са издадени 68 акта за установяване на административни нарушения, 20 наказателни постановления и 32 предупреждения, а стойността по договорите за строителство на тези 42 незаконни обекта е 75 млн. лева. Констатирано е и незаконно общинско строителство.

Министър Шишков отбеляза, че това е само част от установените мащаби на незаконното строителство в България. Той напомни, че МС предлага с промени в ЗУТ това незаконно строителство да се регламентира чрез търпимост, като предложението ще бъде обсъждано в ресорната комисия тази сряда.

Не предлагаме амнистия, а процедура, по която да се повери това незаконно строителство дали отговаря на съответните норми, каза министърът. Той посочи, че може да се окаже, че има обекти, които не отговарят на нормите.

Шишков изтъкна, че за водопровода за Перник няма документи, че е бил обект на авариен ремонт.

Миналата седмица Иван Шишков каза пред комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в парламента, че трябва да се намери начин, с който да започне бавно и методично да се узаконява строителството. "Никой не може да каже мащабите на незаконното строителство, но то очевидно се е случило, защото законодателството е пречело на администрацията, бързали сме и сме нарушили Закона за устройство на територията. Трябва да намерим начин да облекчим собствените си процедури, от които очевидно се задъхваме", отбеляза пред депутатите Иван Шишков.

Бившият регионален министър и настоящ депутат от "Български възход" Виолета Комитова, която се включи в събитието днес, каза, че целта на промените за въвеждането на статута на търпимост е да може отново тези обекти да станат рентабилни и да се ползват. Тя допълни, че подобни незаконни строежи има във всички министерства.

По тази причина Комитова съобщи, че е предложила нов законопроект, който конкретно да се занимава с проблема, като към нормативния акт се предлага да се приложи поименен списък със строежите, за които този казус се отнася, който да бъде допълван до две години от обнародването на закона с обекти от други ведомства. Предлага се законопроектът да действа за пет години.

Комитова даде и пример с пречиствателна станция в Сливен, изградена през 2009 г., която е с оборудване за около 30 млн. лв., но не може да бъде предадена на ВиК Сливен и не е пусната в експлоатация, защото няма разрешително за ползване. В същото време МРРБ продължава да плаща по около 300 000 лв. годишно за охрана на оборудването, което не може да се използва.