Част от магистрала "Европа" може да бъде пусната до края на годината. Това съобщи служебният регионален министър Иван Шишков. Заедно с вътрешния министър Иван Демерджиев двамата инспектираха строителството на аутобана в района на ГКПП "Калотина".

"Надяваме се и до Нова година поне част от трасето да бъде пуснато, макар и на биндер, тъй като последния слой, най-вероятно условията няма да позволяват, чисто климатични. Но каквото е възможно, щетите, които са доста големи и като проектиране и като забавяне, каквото е възможно в рамките на закона и на безопасността на движението, ще бъдат коригирани", коментира Шишков, цитиран от БНТ.

Автомагистрала "Европа" представлява много проблеми и малко строителство, но започва разрешаването на проблемите един по един, обобщи той.

Оказало се, че между ГКПП "Калотина" и АМ "Европа" има участък от около 150 метра, който е извън проекта, но е планувано да бъде одобрено разширяването му към граничния пункт, добави Шишков. Според Иван Шишков има отчуждителна процедура, която трябва да се направи, да бъде приета с новия градоустройствен план на Драгоман.

Двамата с вътрешния министър Иван Демерджиев смятат, че трябва да се подобри пропускливостта на пункта.

"Всички знаем колко е необходимо в пиковите моменти да има места за паркиране на тежкотоварните камиони. Още повече, че тук се касае за магистрала. За да се реши проблемът и безпроблемно да функционира пунктът, паркирането е важен въпрос. Той не беше уреден. Набелязали сме стъпки за пълното му решаване. Така че да се намерят паркоместа, които изцяло да задоволят нуждите на пункта и да не се стига до камиони, паркирани на пътнато платно", допълни и вътрешният министър.

Снимка: БТА