Увеличение в цените на хранителните продукти - поскъпнали са почти всички стоки от първа необходимост. Повишението е различно в градовете в страната, съобщава Нова телевизия.

Седмично Николай Велков прави по едно голямо пазаруване, за което отделя около 100 лева. Той влиза с тях в магазина, но не след дълго неприятните изненади започват. "Олиото беше към 2,50 лв., сега е към 4, даже над 4 лв. Зеленчуците също са доста скъпи, не знам дали е защото са оранжерийни. Вече се забелязва леко понижение, защото и лятото напредва", коментира той.

"Хубавите марки кашкавал си много по-скъпи от другите. Вече са и най-различни и не можеш вече и да се ориентираш. При яйцата увеличението не се усеща много, защото сега е сезонът на кокошките", коментира още той.

При местните продукти Николай също наблюдава увеличение на цените. "Лека полека се вдигат и човек понякога се ограничава от някои неща, защото иначе сметката не излиза накрая", казва Николай.

В студиото на "Събуди се" темата коментираха Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика и Богомил Николов - председател на "Активни потребители".

"Усещането за увеличение на цените може би е малко предварително, защото това са процеси, които няма да траят една седмица. Знаем, че световната парична политика в последните години силно стимулира предлагането на пари. Те са много евтини в момента, а това особено касае кредитирането в България", каза Богомил Николов.

"Започнахме да разполагаме с повече пари, но не спечелени, а заемни. Хората се изкушават да взимат заеми и именно с тези пари отиват на пазар. Това обаче се отразява веднага и се създава инфлационна ситуация", допълни той.

"Когато се зададе криза е много важно българинът да има сериозно отношения към портфейла си и да не се доверявана безплатните пари, които винаги му се предлагат под една или друга форма, защото рано или късно някой трябва да плати сметката", коментира Аркади Шарков.

"Темата за цените е разнообразна. Където има конкуренция - цените са ниски. Където има цена на продукт, която хората харесват, всяка цена е субективна за вас", смята още той.

"Инфлацията в момента е пълзяща и не се виждат големите ефекти, но хората продължават да влагат в имоти", коментира в студиото на "Тази неделя" по bTV финансовият консултант Стойне Василев. Според него, за да си запазим парите, трябва да разпределим парите си в няколко актива и един такъв наистина са недвижимите имоти.

Василев обясни и че се наблюдава покачване на цените на старите автомобили с 20-30%, което се обяснява с това, че производството е спряло за времето на кризата. Ако се увеличи покупката на нови автомобили, това е една от индикациите, че излизаме от кризата, добави той.

Финансовият консултант коментира и че при милионерите се наблюдава закупуване на луксозни къщи извън града, които се дават под наем.

Василев разясни и къде не е добре да инвестираме, а именно в неща, от които неразбираме.

Той поясни, че и депозитите са вече понятие, от което големите банки се отказват и те все по-често ще имат такси, което със сигурност ще доведе до загуба на пари. Според него кредитите са с исторически ниски лихви, но е добре да се пресметне хубави, ако решим да теглим заем.