КРИБ и БФИЕК с огромно удовлетворение научихме, че "Булгаргаз" ЕАД е внесло в КЕВР актуализирано заявление за цена на природния газ за ноември 2021 г., с включени постигнатите договорености с ООО "Газпром експорт" относно количества, които "Булгаргаз" ЕАД ще получава през ноември 2021 г. на значително по-ниска цена.

Това се казва в отворено писмо до медиите, подписано от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев и от председателя на УС на БФИЕК Константин Стаменов.

С постигнатите договорености "Булгаргаз" ЕАД за пореден път ще прехвърли ползите от успешно проведените преговори в тази безпрецедентна енергийна криза, което ще се отрази благоприятно на индустриалните клиенти, част от национално представителната работодателска организация (КРИБ) и енергоинтензивната индустрия (БФИЕК), отбелязват в позицията си двете организации.

Цената на природния газ за стопанско потребление ще бъде 93,19 лв/МВтч през ноември, която е почти два пъти по-ниска от цените на европейските газови пазари.

КРИБ и БФИЕК изказват удовлетвореността си от "интензивната работа на ръководството на "Булгаргаз" ЕАД и лично на изпълнителния директор Николай Павлов за намиране на резерви и балансирано разпределяне на цената на природния върху всички потребители (клиенти на "Булгаргаз" ЕАД)".

В позицията се отбелязва, че след писмото си от 2 ноември 2021 г. двете организации са получили "пълно съдействие в рамките на българското законодателство от Комисията за енергийно и водно регулиране и лично от председателя Иван Иванов", въпреки че поискаха неговата оставка, поради регулаторното решение за по-ниска цена за част от клиентите на "Булгаргаз" ЕАД от 93,19 лв./МВтч, а за индустрията 119,87 лв./МВтч за ноември.

КРИБ и БФИЕК изтъкват, че се разграничават от изявленията на Българската газова асоциация срещу обществения доставчик "Булгаргаз".

Смятаме, че "Булгаргаз" е пример за държавно дружество, което се управлява компетентно, професионално и честно, се казва в заключение на декларацията на КРИБ и БФИЕК.