"Булгаргаз" ЕАД внесе в КЕВР актуализирано заявление за цена на природния газ за ноември 2021 г., с включени последно заявени количества от клиенти и отчетни стойности на ценообразуващите компоненти към 31.10.2021 г., съобщи общественият доставчик.

В съобщението се пояснява, че новото заявление в станало възможно след постигнатите договорености с ООО "Газпром експорт" относно количества, които "Булгаргаз" ЕАД ще получава през ноември 2021 г. на значително по-ниска цена.

Заявлението е изготвено съгласно Наредба № 2 от 2013 г. за регулиране на цените на природния газ и отчита последните обстоятелства (договореностите с ООО "Газпром експорт"), които не бяха известни и съответно отразени в заявлението на "Булгаргаз" ЕАД, внесено в КЕВР на 01.11.2021 г.

Актуализираното заявление е за цена 93.19 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 47.65 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ.

"Булгаргаз" ЕАД ще прилага цената от 93.19 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за месец ноември 2021 г. и за клиентите, сключили договори за доставка на природен газ на изходен пункт на газопреносната мрежа по свободно договорени цени.

За сравнение, усреднените цени на европейските газови пазари за доставки през ноември 2021 г. надвишават 91 EUR/MWh.

От Koнфeдepaцията нa paбoтoдaтeлитe и индycтpиaлцитe в Бългapия (KPИБ) и Бългapcĸaта фeдepaция нa индycтpиaлнитe eнepгийни ĸoнcyмaтopи (БФИEK) обявиха преди два дни, на 2 ноември, че българската индустрия ще плаща през ноември 119,87 лева за мегаватчас при цена за октомври 94,54 лв. за мегаватчас. На годишна база това увеличение ще струва на БФИЕК 187 млн. лв.