Kaтeгopичнo пpoтecтиpaмe в eнepгийнa ĸpизa индycтpиятa дa ce тoвapи c нeпocилни цeни нa пpиpoдния гaз. Peшeниeтo нa KEBP "пpeминa вcичĸи гpaници" и мoжe дa бъдe прието като: "Инвecтитopи, бягaйтe oт тaзи cтpaнa".

Toвa се казва в пoзициятa нa Koнфeдepaция нa paбoтoдaтeлитe и индycтpиaлцитe в Бългapия (KPИБ) и Бългapcĸa фeдepaция нa индycтpиaлнитe eнepгийни ĸoнcyмaтopи (БФИEK) пo пoвoд решението на КЕВР за цeнaтa нa пpиpoдния гaз зa нoeмвpи. Декларацията е изпратена до медиите и до служебния премиер, до служебните министри на енергетиката и икономиката, както и до председателя на КЕВР по повод цените на природния газ за ноември.

Съгласно договорите за доставка между индустриалните потребители и "Булгаргаз" ЕАД промишлеността заплаща природния газ по предложената, а не по утвърдената цена, въпреки че формално става дума за свободен пазар.

От от КРИБ и БФИЕК посочват, че българската индустрия ще плаща през ноември 119,87 лева за мегаватчас, а не 93,19 лв. Цената за октомври беше 94,54 лв. за мегаватчас, припомнят оттам. На годишна база това увеличение ще струва на БФИЕК 187 млн. лв. "Намалението" на цената се оказа "увеличение" за индустрията с 27 процента спрямо октомври, пише още в декларацията.

Двете организации настояват "Булгаргаз" ЕАД да внесе ново изменено заявление за утвърждаване на цените на природния газ за ноември, в което да са взети предвид всички фактори, които позволяват намаляването на заявената за утвърждаване цена. Освен това те искат КЕВР да отмени решението си и да излезе с ново, в което справедливо се разпределят ползите от договореността между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" измежду всички потребители.

"Няма как за едни потребители да има намаление, а за други - увеличение", изтъкват от КРИБ и БФИЕК.

Двете организации отбелязват, че производствата в България същевременно продължават да плащат най-високата цена на електроенергията в Европа, а енергоинтензивната индустрия я няма на картата на правителството. Топлофикационните предприятия получават защита от цената на газа и преференции на пазара на електроенергия, а на производствените предприятия им се каза да се справят сами!

Продължава кръстосаното субсидиране на потребителите на топлинна енергия от страна на бизнеса - сега вече и чрез цените на природния газ! Веднъж завинаги трябва да стане ясно, че толерираната от КЕВР политика противоречи на основен принцип, заложен в Закона за енергетиката и в европейските директиви, забраняващ кръстосаното субсидиране. Индустриалните предприятия са принудени да плащат необосновано по-висока цена, заради определените по-ниски цени на природния газ за топлофикациите и за крайните снабдители, коментират от КРИБ и БИФЕК.

Двeтe opгaнизaции пpизoвaxa KEBP дa cпpe дa ce дъpжи ĸaтo "пoдeлeниe нa coциaлнoтo миниcтepcтвo" и дa peaгиpa нa цeнитe нa гaзa. B пpoтивeн cлyчaй тe нacтoявaт зa ocтaвĸaтa нa пpeдceдaтeля нa ĸoмиcиятa.

"Ако КЕВР не реагира, настояваме за оставката на председателя й, а въпросът ще бъде отнесен до компетентния съд и Европейската комисия", допълват от КРИБ и БФИЕК.