Шрикант Реди е следвал в Италия и Испания, защитил е докторантура в Мадрид. 29-годишният мъж е работил няколко години в испанската столица като добре платен специалист по анализ на данни. След което решава да се завърне в родината си. "С моята професия бих могъл да живея безгрижно в Европа", казва Реди пред АРД. "Това, което исках обаче, бе да създам нещо - нещо, което да реши голям проблем."

Така мъжът от Хайдарабад основава своя стартъп "Hala Mobility", който се занимава с устойчивата мобилност и предоставя на клиентите си електрически тротинетки под наем. Вече има 80 служители.

Иновационни центрове и стартъп компании

Индия предлага перфектните условия, категоричен е Реди. Никоя друга икономика не расте толкова бързо. Според прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие БВП на страната ще нарасне с шест процента през 2023 година. Само за сравнение - прогнозите на същата организация за Германия са за стагнация, посочва АРД. И отбелязва, че при това положение само след четири години индийската икономика ще стане по-голяма от тази на Германия и Япония.

Двигатели на растежа са предимно големите градове като южноиндийската метрополия Хайдарабад. Там държавата инвестира милиони за изследвания в иновационни центрове като "T-Hub", който по собствена информация е най-големият от този вид в света. В момента "T-Hub" включва 350 стартъпа, но очакванията са броят им да се удвои. "Скоро ще надхвърлят 1000", казва директорът на центъра Антъни Аниш. "Оттук ще излязат идеи и открития, от които ще спечелят всички индийци."

Пропастта между села и градове е голяма

Това уверение е насочено най-вече към населението, което живее по селата. А това все още са две трети от хората. След Хайдарабад журналистите на АРД посещават село Сайдапур, което е разположено на около 200 километра. Там се срещат с Барати Кумар, която е на 38 години и досега почти не е напускала родното си село. "През последните десетилетия тук не се е променило нищо. Макар политиците да ни обещават друго", посочва тя.

Нейното семейство притежава две крави и едно оризово поле. Понякога продават плодове на местния пазар. Налага им се да преживяват с около 150 евро месечно. "Никой не мисли за нас на село. Тук няма и следа от технологичен напредък или по-добри условия за живот", казва Кумар.

Силициевата долина на Индия

Младият предприемач Шрикант Реди иска да помогне. Синът на Барати Кумар работи в неговата компания като механик. "Трябва да се намерят решения, от които да се възползва и селското население - независимо дали става дума за пътя на хората към града или за подобряване на условията за живот като цяло", казва Реди пред АРД. "И хората от малките села трябва да могат да осъществяват мечтите си - в това отношение има голяма пропаст, която трябва да бъде затворена."

Държавният иновативен център "T-Hub" също би искал да допринесе. Според Антъни Аниш мнозина млади предприемачи вече са се заели с предизвикателствата в селските райони. "Фирми, които например работят в сферата на аграрните технологии и устойчивото развитие, работят по проблеми, възникващи извън градовете", казва Аниш пред АРД. "Влага се много енергия, за да се разработят решения за селското население на Индия."

В Хайдарбад си поставят големи цели за развитието на мащабни идеи и технологии. Иновационният център предстои да бъде разширен с още две сгради и след пет години вече ще може да приютява не 1000, а 2000 стартъпа. "Няма да мине много време и Хайдарбад ще стане Силициевата долина на Индия", казва Реди, цитиран от АРД. А германската обществено-правна медия заключава, че в Индия расте не само икономиката, но и самоувереността.

Материалът е публикуван в DW