Индийската държавна компания "Индиън ойл корпорейшън" (Indian oil corporation) е купила 3 милиона барела суров петрол от Русия по-рано тази седмица, за да осигури енергийните си нужди, удържайки на западния натиск да се избегнат подобни покупки, съобщи високопоставен представител на индийското правителство, цитиран от Асошиейтед прес.

Индия не се е отказала да купува руски петрол и ще се опита да се снабди с допълнителни количества, въпреки призивите от страна на САЩ и други страни да не го прави, заяви високопостaвен източник, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да говори пред медиите.

САЩ, Великобритания и други западни страни искат настойчиво от Индия да избягва да купува руски петрол и газ. Индийски медии информираха, че Русия е предложила намаление за покупки на петрол от 20 на сто под глобалните референтни цени.

Повишените световни цени през последните седмици се превърнаха в огромен товар за страни като Индия, която внася 85 на сто от петрола, който потребява. Прогнозите са, че търсенето ще скочи с 8,2 на сто тази седмица до 5,15 милиона барела дневно, тъй като икономиката се възстановява от опустошението, причинено от пандемията.

Индийските държавни нефтопреработващи компании "Хиндустан петролиум корпорейшън" (Нindustan Petroleum Corporation), "Индиън ойл корпорейшън" и частната "Наяра енерджи" (Nayara Energy) са закупили общо 7 милиона барела руски петрол марка Urals. Това съобщи днес в. "Бизнес стандард", цитиран от ТАСС, позовавайки се на източници.

Прессекретарката на Белия дом Дженифър Псаки заяви тази седмица, че индийските покупки на руски петрол не нарушават американските санкции, но прикани Индия да помисли къде иска да присъства, когато се пишат учебниците по история.

На въпрос от медиите за купуването на руски петрол от Делхи, говорител на министерство на външните работи на Индия заяви, че много европейски страни потребяват руски петрол и газ.

Индия внася по-голяма част от петрола, който потребява. Проучваме всички възможности на глобалния енергиен пазар. Не мисля, че Русия е най-големият доставчик на петрол за Индия, коментира говорителят.

Ирак е водещият вносител в Индия с 27-процентен дял, следван от Саудитска Арабия с около 17 на сто, Обединените арабски емирства с 13 на сто и САЩ с 9 на сто, съобщава индийската агенция "Прес траст ъв Индия".