Световните запаси от дизелово гориво и други средни дестилати са се понижили до най-ниското си сезонно равнище от 2008 г., когато недостигът на тези транспортни и промишлени горива е допринесъл за рекордно високите цени на петрола, предаде Ройтерс.

Запасите от дестилатен мазут в САЩ са 30 милиона барела или 21 на сто под предпандемичната петгодишна сезонна средна стойност, което е най-ниското равнище от 2005 г. Това съобщи Енергийната информационна агенция на САЩ, допълва БТА.

Запасите в Европа са 35 милиона барела или 8 на сто под предпандемичната петгодишна средна стойност, най-ниското равнище от 2008 г., според Euroilstock, системата, която предоставя данни за запасите от името на ЕС.

Запасите от средни дестилати в Сингапур са 4 милиона барела или 32 на сто под предпандемичната средна стойност, което е най-ниското равнище от 2008 г., съобщи местното министерство на търговията и промишлеността.

Съвкупните запаси в трите локации са се понижили със 110 милиона барела спрямо същия период на миналата година, тъй като потреблението постоянно е изпреварвало производството.

Търсенето на дизелово гориво и други средни дестилати се нагажда в голяма степен към икономическия цикъл, тъй като те се използват основно в товарните превози, производството, селското стопанство, минното дело и добива на петрол и газ.