5G технологията вече е тук. Първите подобни телефони са налице, а до няколко години ще бъде готова и необходимата инфраструктура. Първата и най-съществена промяна за потребителите ще бъде бързият интернет, но новостите, които ще донесе 5G не се изчерпват с това. Преди да разберем дали 5G има потенциала да промени глобалната икономика, нека си припомним какво точно е 5G.

Значение и разлики с 3G и 4G

5G може да се преведе като 5-о поколение на мобилните мрежи, като буквата G идва от думата "generation". Технологията осигурява възможността за пренос на много по-голям обем от данни за много по-малко време. Гигабайти ще могат да се теглят за броени секунди, а мрежите лесно да се справят с огромния трафик.

Влияние върху икономиката

На практика икономическият модел, избран от всяка една страна няма да се промени от 5G технологията - Китай ще си остане Китай, а САЩ - САЩ. Иновацията обаче ще причини дълбоки промени, които ще направят по-голямата автоматизация възможна, а това на практика засяга всички ни. Индустрията на услугите също ще получи мощен тласък в следствие на 5G.

Проучване на Ericsson разкрива, че до 5 години 40% от населението на планетата ще има 5G връзка. Анализаторите отчитат, че за осъществяването на това ще бъдат отделени стотици милиарди долари. Производителите на телекомуникационно оборудване и чипове ще бъдат основните печеливши от това. Но новите технологични продукти ще стимулират ръста на икономиката, което ще донесе ползи на всички ни.

Възможността всяка джаджа да се свърже с интернет е нещото, което най-драстично може да промени световната икономика.

Множество нови компании ще възникнат, за да предложат иновативни смарт продукти, повишавайки междувременно конкуренцията на пазара. Старите гиганти също ще трябва да се приспособят, за да може да отговорят на търсенето. В резултат на това ще бъдат открити много нови работни места в IT сектора. Това ще бъде наложено от факта, че за направата на един свързан с интернет умен уред ще бъде необходим екип, който да осигурява постоянни и редовни ъпдейти, които да подобряват работата и сигурността му. В противен случай е напълно вероятно да бъдете атакуван от някой кибер престъпник именно през вашата умна джаджа.

Смарт вещите обаче ще се отразят положително на джоба на редовния потребител. Благодарение на това, че той ще може да ги активира и спира дистанционно или според определени показатели, то сметката му за ток ще спадне. Същото важи и за общинския бюджет, който ще може да стане по-оптимизиран и дори прозрачен, в следствие на това, че 5G ще позволи всичко да се свърже, следи и управлява през интернет.

Анализ на IHS Markit сочи, че благодарение на 5G технологията има потенциал да се отключат до 12.3 трилиона долара приходи в широк спектър от икономически сектори. Що се отнася до новите работни места, то консервативни оценки за бъдещето десетилетие сочат, че броят им ще бъде над 20 милиона, компенсирайки тези, изгубени от автоматизацията.

Секторите, в които влиянието на 5G ще се усети най-много

Снимка: IHS

А на автоматизация ще подлежат предимно трудни и монотонни работни места. Благодарение на постоянната връзка с интернет и пренасянето на големи количества информация, градският транспорт може да стане напълно автоматизиран и без шофьори. Това от своя страна не само ще спести пари на данъкоплатците, но може да повиши и качеството на предоставяната услуга.

"Потенциалът за нови и подобрени продукти и по-добрата ефективност на тяхното производство означава, че 5G е вероятно да има икономически ефект далеч отвъд всяка краткосрочна търговска възвръщаемост", твърди официален правителствен доклад на Австралия относно 5G.

В него се споменава, че 5G ще отключи не само автоматизацията в минния и транспортния сектор, но ще повиши качеството им. Технологията ще подобри и работата на службите за безопасност, които също би имало икономически последствия.

5G и производителност

Първоначално се очаква растежът на производителността да бъде по-бавен, което отразява първоначалните разходи за изграждане на новите мрежи. В дългосрочен план, ползите за производителността ще компенсират разходите за изграждане на 5G мрежата с малка сума, ако 5G представлява по-малко подобрение. Ако се окаже, че 5G наистина има много по-глобален обхват, то подобрението в производителността на труда ще е огромна и сравнима с масовизирането на интернет в края на 90-те години на миналия век.

Съществуват два основни начина, по които новите 5G технологии могат да повлияят на производителността.

Първият е чрез промяна на ефективността при производството и разпространението на съществуващи стоки и услуги; например мобилна технология, която позволява на предприятията да получават по-добър достъп до информация, а потребителите да имат по-добър достъп до услуги, докато са в движение.

5G ще позволи създаването на умни градове с автономен транспорт

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Вторият е чрез ефективността на новите стоки и услуги, които се предлагат на пазара. Например, ако 5G позволява производството и използването на автономни превозни средства, те могат да позволят по-ефективно използване на транспортната инфраструктура, потенциално дори намалявайки до минимум задръстванията.

Икономическата война

Анализаторите са сигурни, че 5G има потенциала да промени глобалната икономика. Битката за пазари, които могат да донесат стотици милиарди долари приходи вече се е пренесла и на геополитическата арена, което само е поредното доказателство за значението на новата комуникационна технология.

Борбата за надмощие в сферата на 5G се превърна в може би най-важната част, наред с митата, в икономическата война между САЩ и Китай.

5G има потенциала да промени геополитическия облик на планетата

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Експертите твърдят, че азиатската страна води в развитието си на 5G чипове и оборудване, като САЩ изостават с около година в тази сфера. Именно това е истинската причина Америка да наложи забрана на 5G продуктите на Huawei и да съдейства за тяхната забрана в съюзнически страни, като Япония.

Наскоро формираният съюз между американският производител на чипове Qualcomm и Apple също цели изтласкването на китайските компании от 5G сферата и наваксването спрямо тях.

Китайците обаче са сключили споразумения за изграждането на 5G мрежи в множество страни, включително и западни такива. Икономистите отбелязват, че печалби ще бъдат сформирани не само от изграждането на инфраструктурата, но и от нейната поддръжка.

Анализаторите посочват, че успехът на Китай и Америка ще зависи от това колко бързо и успешно ще могат да трансформират своите икономики спрямо вече започналата нова технологична революция. Именно навлизането и интегрирането на 5G е първата стъпка към очакваната автоматизация и преход към Индустрия 4.0.

Няма да е пресилено, ако кажем, че 5G ще повлияе не само на отделния потребител и града, в който той живее, но и на геополитическия облик на планетата.

С тази тема екипът на Dir.bg, в партньорство с "Пощенска банка", стартира втората част на своята тема "Дигиталната (р)Еволюция". Кои проблеми сме разгледали досега и как новите технологии влияят на бизнеса, банките, икономиката и нашия живот може да видите тук >>>