Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ неочаквано се е понижил с 1,4 на сто през първото тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на 2021-а. Това сочи първата оценка на динамиката в развитието на американската икономика, цитирана от Франс прес и Си Ен Би Си, на които се позова БТА.

Това е рязък обрат за най-голямата икономика в света, след като предходното тримесечие тя отчете най-доброто си представяне от 1984 година, посочва министерството на търговията.

Върху растежа изглежда са оказали натиск множество фактори през първите три месеца на 2022 г., след като последното тримесечие на 2021 г. приключи с темп на повишение на БВП от 6,9 на сто.

Разпространението на варианта омикрон на коронавируса в началото на годината е възпрепятствало активността във всички сектори, а най-силният скок на инфлацията от 80-те години и руската инвазия в Украйна също са допринесли за икономическото отстъпление.

Анализатори обаче смятат, че скокът на вноса е изкривил цифрите от началото на годината, правейки икономиката да изглежда по-зле, отколкото е.

"Това е шум, а не сигнал", каза Иън Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics, цитиран от БиБиСи. "Икономиката не изпада в рецесия."