Икономиката на Австрия е навлязла в техническа рецесия през третото тримесечие до голяма степен поради слабите разходи на домакинствата и правителството, показва предварителна оценка на Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), цитирана от ДПА и БТА.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 0,6 на сто спрямо второто тримесечие, когато бе отчетено понижение с 0,8 на сто спрямо първото, според експертите.

Две последователни тримесечия на отрицателен растеж на БВП означават, че икономиката е навлязла в техническа рецесия, допълва германската новинарска агенция.

За разглеждания период потреблението на домакинствата е спаднало с 1 на сто, което е по-голямо от спада от 0,3 на сто отчетен през второто тримесечие.

През третото тримесечие спрямо второто държавните разходи са намалели с 1,3 на сто след ръста им с 1,5 на сто през периода април-юни спрямо първото тримесечие.

Износът през третото тримесечие е нараснал с 2,4 на сто на тримесечна основа, компенсирайки спада от 2,4 процента през предходното тримесечие. По същия начин вносът расте с 2,5 на сто след спад от 1 на сто, показват още данните на научната организация.

На годишна база спадът на БВП през третото тримесечие се е ускорил до 1,2 на сто след спада от 1,1 на сто, отчетен през второто тримесечие спрямо същия период на 2022 година.