Германия и Австрия ще намалят ставките по Данък добавена стойност. Австрийското правителство възнамерява да намали ДДС за секторите, които са особено силно засегнати от коронавирусната криза. Германия пък намалява данъка за всички стоки. И двете страни въвеждат облекчението до 1 юли до края на годината.

В Австрия временно ще бъде намален ДДС на храните и напитките в заведенията за обществено хранене, на билетите за културни събития и за средствата за информация. Решението бе съобщено на пресконференция на министъра на финансите Гернот Блюмел, министъра на културата Елизабет Кьостингер и държавния секретар на културата Андреа Майер, съобщи за БТА Цветана Делибалтова.

В заведенията за обществено хранене данък добавена стойност се намалява от 20 процента за храните и 10 процента за напитките. Миналия месец бе намален данъкът за безалкохолните, а сега намалението обхваща всички напитки.

Срокът на действие на мярката, която се въвежда с цел подпомагане на икономиката, е от 1 юли до 31 декември тази година. Обемът на помощта възлиза на 700 милиона евро.

Подкрепата от правителството ще обхване и всички организации от областта на културата и изкуството, театри, кина, концертни зали, музеи.

Вестниците и други периодични издания, както и книгите също ще бъдат облагани временно с 5 процента ДДС.

Все още не е ясно какво ще бъде облекчението за потребителите, не се знае и кои от предложенията ще бъдат приети от Европейската комисия. Подробностите ще бъдат оповестени следващата седмица.

Стандартната ставка на ДДС в Австрия е 20% от януари 1984 г. Има намалени ставки от 12% за определени доставки на вино от производител и 10% за храни, книги, наем на квартири и други стоки и услуги. Съществуват много вариации на ставките, включително освободени от облагане и нулево облагаеми доставки.

Германското правителство e одобрило временно намаляване на данък добавена стойност (ДДС) от 19 на 16 процента за всички стоки от 1 юли до 31 декември, за да се насърчи потреблението и да се подкрепи засегнатата от коронавируса икономика. Това съобщи днес високопоставен представител на правителството, цитиран от Ройтерс.

Мярката ще струва на хазната около 20 милиарда евро.

Кабинетът на канцлера Ангела Меркел също така е постигнало споразумение на специална среща днес родителите да получат в брой по 300 евро на дете.

И двете мерки са част от пакета икономически стимули на стойност 130 милиарда евро (147,2 милиарда долара), който германското правителство обяви миналата седмица. Според берлинския Институт за икономически изследвания Де И Ве (DIW) мерките могат подсилят най-голямата икономика в Европа с 1,3 процентни пункта тази и следващата година.