Турският сеизмографски кораб "Барбарос", който извършваше проучвания за природен газ в морето край Кипър е напуснал кипърската изключителна икономическа зона. Това предаде гръцката телевизия Скай, като се позовава на Кипърската информационна агенция.

"Барбарос" беше последният от турските проучвателни кораби в района.

Според сайта marinetraffic около 8,30 тази сутрин "Барбарос" е бил северно от кипърския град Кериния и изглежда, че се движи към турското пристанище Анталия.

Кипърската информационна агенция съобщава, че "Барбарос" е напуснал зоната, в която е действал, около 22 часа снощи и е достигнал до международни води, без да тегли кабели, които се използват за сеизмографски проучвания.

Присъствието на "Барбарос" край Кипър предизвика остро недоволство от кипърска страна, а ЕС предупреди Турция да прекрати незаконните действия край Кипър.

В разговор по видеоконферентна връзка с канцлера Ангела Меркел на 6 октомври президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ЕС "се е поддал на изнудване" от страна на Гърция и Кипър, с които Турция има спорове на морските зони в Източното Средиземноморие.

Дни по-рано, на 2 октомври, лидерите на ЕС увериха Кипър, че Общността ще накаже Турция, ако продължи проучванията в спорни води на Средиземно море. Това стана след упоритото настояване на Кипър за въвеждане на санкции срещу Анкара.

На 5 октомври Турция изтегли сондажния кораб "Явуз" от района, югозападно от Кипър, където правеше проучвания за въглеводороди. Говорител на Европейската комисия каза, че изтеглянето на кораба представлява "стъпка към деескалация", която ЕС приветства и се надява на нови стъпки в това направление. За такава стъпка може да се смята изтеглянето на сеизмографския кораб "Барбарос", останал последен в района.

По-рано районът напусна и проучвателният кораб "Оруч Реис", който през август навлезе в Източното Средиземноморие, заобиколен от военна флотилия.