Турският проучвателен кораб "Оруч рейс", който стана център на спор между Атина и Анкара, се е завърнал в Турция, съобщи ДПА.

Корабът се завърна в пристанище Анталия тази нощ за пръв път от повече от месец, след като Турция обяви през юли, че изпраща кораб да извършва проучвателна дейност във води, за които Гърция смята, че са в нейна юрисдикция. Проучвателната дейност на "Оруч рейс" предизвика напрежение между двете страни през последните седмици.

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас нарече заминаването на кораба от района "позитивна стъпка" в коментар по телевизия "Скай нюз" в неделя, 13 септември.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис настоя за още стъпки от Турция с цел да бъде решен териториалният спор между двете натовски държави.

Европейският съюз остро разкритикува Анкара за нейните действия и заплаши със санкции.

Турция отхвърля критиките с аргумента, че водите, където се провеждаха проучвателни сондажи за природен газ, са част от нейния континентален шелф.

Гръцкото правителство приветства завръщането на турски проучвателен кораб в турско пристанище в неделя от оспорван район в Източното средиземноморие, предаде Асошиейтед прес.

"Ще видим как ще се развие това и ще направим подходяща оценка", заяви говорителят Стелиос Пецас.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви днес в град Каш, окръг Анталия, че "Турция подкрепя мира и диалога, ако нашите желания и искания бъдат изпълнени".