Турция е издала вчера навигационен телекс, с който обявява, че корабът "Явуз" започва сондажни дейности в блок 6 на кипърската изключителна икономическа зона, съобщи в електронното си издание кипърският вестник "Филелефтерос", цитиран от БТА.

ЕС вече наложи санкции срещу турски физически и юридически лица заради сондажните дейности за търсене на природен газ в изключителната икономическа зона на Кипър, която Турция не признава.

Според турския навигационен телекс, "Явуз", заедно със спомагателните кораби "Ертугрул бей","Осман бей" и "Орхан", ще извършва сондажи от 20 април до 18 юли.

Мястото, където е планиран сондажът, е в северната част на блок 6 и е в район от кипърската изключителна икономическа зона, за който има претенции Турция.

Досега Турция е извършила шест сондажа в изключителната икономическа зона на Кипър.

В момента в кипърската зона се намират и два турски сеизмографски кораба - "Барбарос" и "Оруч Реис".

В средата на юли 2019 г. ЕС обяви, че спира финансирането с европейски пари на редица дейности, свързани с подготовката на Турция за членство в ЕС.

Тогава дипломати изчислиха, че Анкара ще загуби около 150 млн. евро, от предвидените за 2020 г. 400 млн. за различни сфери на обществото и икономиката - от политически реформи до проекти в земеделието.

През юни 2019 г. Кипър издаде заповед за арест на екипажа на "Фатих". Три седмици след това Турция изпрати и кораба "Явуз" за допълнителни сондажи. Тогава президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди, че страната му е готова да защитава правата на кипърските турци върху находищата с горива, дори с употребата на военна сила.