"Даунинг Стрийт"* заяви, че "остават много големи различия", но преговорите между ЕС и Великобритания ще продължат, като до неделя ще има "твърдо решение" дали може да се постигне сделка. Това стана ясно след тричасовата вечеря снощи на премиера Борис Джонсън и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Времето за постигането на такава сделка е преди 31 декември, когато Обединеното кралство спира да спазва правилата на ЕС за търговия.

Остават големи разногласия по отношение на правата за риболов, правилата за бизнес конкуренция и начина, по който ще се управлява (контролира изпълнението на) сделката.

След тричасовите пазарлъци ("по Гардиън") Фон дер Лайен заяви, че дискусиите са били "оживени и интересни" и двете страни напълно "разбират позициите си", но "остават далеч една от друга". "Ще вземем решение до края на уикенда."

Вечерята се разглеждаше като последна възможност да се преодолеят основните проблеми и двете страни да се опитат да намерят общ език, отбеляза Би Би Си.

Макар различията да са наистина дълбоки, двете страни все още вярват, че споразумение е възможно. Джонсън казал на Фон дер Лайен, че не може да приеме условия в един договор, който би подчинил Великобритания на правилата на ЕС.

Според източници на "Гардиън" Брюксел възнамерява "много скоро" да обяви своите спешни планове в случай, че не се постигне споразумение, "за да могат самолетите да летят и да се защитят границите, ако преговорите се провалят безвъзвратно".

"Индипендънт" добавя, че вече има натиск от някои страни членки да се задействат извънредните планове за намаляване на щетите от излизане на Лондон без споразумение от единния пазар.

Да няма сделка е по-добре от лоша сделка - такова е настроението и от двете страни на Ламанша.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел каза пред депутатите в Бундестага вчера, че Брюксел не трябва да смекчава позициите си по въпроса за бъдещите "правила на играта", защото "в противен случай ще възникнат нечестни условия за конкуренция, което ние не можем да искаме от нашите компании", посочва "Индипендънт".

Добавяйки, че "все още има шанс за споразумение", Меркел предупреди: "Едно нещо е ясно: честните правила на вътрешния пазар (на ЕС) трябва да бъдат запазени. Ако британската страна постави условия, които ние не можем да приемем, готови сме да поемем пътя на Брекзит без споразумение".

Вестникът цитира и източник от ЕС, запознат с мисленето на съюзниците на френския президент Еманюел Макрон в Брюксел по въпроса. Според тях Франция е сред страните, които все по-настоятелно настояват да се сложи край на блъфирането на Лондон и да се приеме, че сделка няма да има, въпреки възможните икономически щети. В тази връзка се засилвали гласовете да се остави решаването на тези въпроси "със свеж поглед" за догодина. "Това би било по-добре, отколкото да бъдем блокирани с едно лошо споразумение... и да се разправяме със сърдити рибари за 20 или 30 години напред", смятали вече мнозина в Брюксел, според "Индипендънт".

*Ако все още някой не знае, "Даунинг стрийт" е известна улица в Лондон, където от повече от 300 години се намират официалните резиденции на двамата най-високопоставени членове на правителството на Обединеното кралство: министър-председателя и финансовия министър. Първият обитава Даунинг стрийт 10, а в съседство, на номер 11, е вторият.