Правителствата могат да открият нов фронт в международните мерки срещу укриването на налози с глобален минимален данък за милиардерите, който може да донесе 250 милиарда долара годишно. Това се посочва в проучване на данъчната обсерватория на ЕС, публикувано днес и цитирано от Ройтерс и БТА.

Ако тази сума бъде взета под формата на данъци, тя ще се равнява на едва 2 на сто от приблизително 13 трилиона долара, които притежават 2700 милиардера в света, според проучването на базираната в Парижкото висше училище по икономика обсерватория.

Понастоящем ефективният личен данък за милиардерите е далеч по-малък от това, което другите данъкоплатци с по-скромни доходи плащат, тъй като могат да съхраняват богатството си във фиктивни компании, които им спестяват плащането на данъци върху доходите. Това обяви данъчната обсерватория на ЕС в Глобалния си доклад за укриването на данъци за 2024 година.

"Според нас този факт трудно може да бъде оправдан, тъй като поражда рискове за подкопаване на устойчивостта на данъчните системи и социалното приемане на облагането с данъци", заяви пред медиите директорът на обсерваторията Габриел Зукман.

Личният данък на милиардерите в САЩ се оценява на около 0,5 на сто и е нулев в други страни с високи налози като Франция, сочи оценката на обсерваторията.

Растящото неравенство в състоянието в някои страни подхранва призивите най-богатите граждани да поемат по-голяма част от данъчния товар, тъй като държавните финанси не могат да се справят със застаряващото население, нуждите от значително финансиране за климатичния преход и унаследения от пандемията дълг.

Споразумението от 2021 г. между 140 страни ограничава възможността мултинационалните компании да намалят данъчната тежест чрез осчетоводяване на печалбите в страни с ниски данъци. То въвежда глобален праг от 15 на сто върху корпоративното облагане от идната година.

"Нещо, което много хора смятаха, че ще е невъзможно, сега знаем, че всъщност може да бъде направено", каза Зукман.

"Логичната следваща стъпка е тази логика да бъде приложена и за милиардерите, а не само за мултинационалните компании", добави той.