Германското правителство може да започне закупуването на дялове в местни компании, за да предотврати по този начин чуждестранни придобивания. Това заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер, който представи пазарната промяна в индустриалната стратегия на страната, която според него е необходима, за да се гарантира нейния напредък.

Възприемането на отбранителна индустриална политика е водено от притесненията на Берлин за придобиванията на чуждестранни, най-вече китайски, компании в страната, съобщава Ройтерс.

 

По думите на Алтмайер оцеляването на някои от най-важните за германския бизнес компании като Thyssenkrupp, Siemens, Deutsche Bank и автомобилните производители е от национална важност и е необходимо създаването на инвестиционен фонд, който да подкрепя ключовите бизнеси на страната.

"Може да представлява взимане на временни дялове на компаниите от държавата - не тяхното национализиране и управлението им в дългосрочен план, за да се предотврати това ключови технологии да бъдат продавани и да напускат страната", заяви той по време на пресконференция.

Желанието на Германия да защити и стимулира икономиката си съвпада с отслабването ѝ като цяло, тъй като тя губи инерция след десетилетие на силен растеж и на фона на нарастващ протекционизъм в световен мащаб.

Алтмайер идентифицира следните ключови германски индустриални сектори: производство на стомана и алуминий, химическа индустрия, машиностроене и самолетостроене, оптика, автомобилостроене, медицинско оборудване, зелени технологии, отбрана, космическа индустрия и 3D-принтиране.

По време на представянето на своя доклад "Стратегия за национална индустрия 2030" министърът заяви, че той предпочита държавата да не се намесва, но предвид определените от него като неравни глобални условия, това може да се окаже необходимо.

В доклада се посочва, че ерозията на германските индустриални основи ще доведе до по ниски образователни, екологични и жизнени стандарти, наблягайки на важността на европейските гиганти.

"Фактът, че в Германия почти никакъв нов бизнес от такъв мащаб не се е появявал от години, е причина за тревога", се посочва в доклада. В него също така се дава препоръка европейското и германското законодателство да бъдат преразгледани, за да се позволи на бизнеса да се конкурира справедливо на международно ниво.

Германската икономика отбеляза най-слабия си растеж от пет години насам през 2018 г. Прогнозите са растежът да се забави до 1% през тази година, като според прогнози на финансовото министерство страната е заплашена от бюджетен дефицит от 25 млрд. евро до 2023 г.

По време на пресконференцията Алтмайер призова за реформа на енергийното ценообразуване, корпоративното данъчно облагане и осигуряването, като допълни, че неговата стратегия цели изграждането на 70 години германско благоденствие.

"Това е фундаментален проблем... въпрос, който има голяма важност за кохезията на страната и легитимността на демократичната система", допълни още финансовият министър.