Германският канцлер Ангела Меркел изтъкна германско-френското единство във възстановяване на икономиката на ЕС, след като се срещна с френския президент Еманюел Макрон, предаде ДПА.

"Когато Германия и Франция са единни, това не означава, че Европа е единна. Но когато Германия и Франция не са единни, тогава единството на Европа не е в много добро състояние", заяви Меркел.

"Очакванията са големи", допълни тя, визирайки очакванията от предстоящото ротационно германско председателство на ЕС, започващо на 1 юли.

"Но Берлин и Париж могат да допринесат за позитивния тласък в правилната посока за бъдещето на Европа", каза канцлера.

Меркел заяви, че Европа е изправена пред трудни времена и че Германия и Франция имат намерение да играят роля в предстоящите месеци, което дава ясно да се разбере, че "Европа е нашето бъдеще".

Канцлерът освен това изрази надежда, че страните членки на ЕС ще успеят на срещата си на върха през юли да преодолеят различията си за бюджета от над 1 трилиона евро за ЕС, както и за възстановителния фонд за справяне с последиците от коронавирусната криза, допълва Ройтерс.

"Ще има още много разговори. Надяваме се, че ще намерим решение, въпреки че има още дълъг път пред нас", каза Меркел.

Макрон изрази отново позицията си, че сделка за бюджета на ЕС и за възстановителния фонд ще бъде постигната на срещата на върха на 17 и 18 юли. Той каза, че фондът трябва да включва 500 милиарда евро под формата на грантове за най-тежко пострадалите страни.