Кризата в сектора на жилищното строителство в Германия продължава да се задълбочава. През август 20,7 на сто от анкетираните от водещия германски институт "Ифо" компании за жилищно строителство са съобщили за анулирани проекти, докато през юли този дял е бил 18,9 на сто. Това показват заключенията от най-новото проучване на мюнхенския институт "Ифо" (ifo), предаде БТА.

Анулирани поръчки, свързани с жилищно строителство, са достигнали нов максимум миналия месец. Не сме виждали нещо подобно, откакто се води проучването през 1991 г. Несигурността на пазара е огромна, казва Клаус Волрабе, ръководител на отдела за проучвания в "Ифо".

В резултат на бързото покачване на разходите за строителния сектор и значително по-високите лихвени проценти, много проекти, които все още бяха печеливши в началото на 2022 г., вече не са жизнеспособни. Да не говорим за намаляването на субсидиите заради по-строгите енергийни регулации, което също натоварва сметките на строителите, според Волрабе.

Междувременно строителните компании все по-често изпитват затруднения. Въпреки че някои фирми все още имат голям запас от поръчки, цели 44,2 на сто от анкетираните през август фирми са алармирали за липса на поръчки, докато този дял през юли бе 40,3 на сто. За сравнение, през август м.г. делът на оплакващите се от липса на поръчки германски строители е бил едва 13,8 на сто.

Някои компании вече се борят да задържат главата си над водата. В момента 11,9 на сто от фирмите за жилищно строителство отчитат финансови затруднения, сочи още проучването. Това е най-високият подобен дял от над 30 години, обяснява Волрабе. Повечето компании, включени в анкетата, се опасяват от по-нататъшен спад на бизнеса си през идните шест месеца.

Миналата седмица "Ифо" обяви, че запазва своята прогноза за брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия през тази година, като очаква икономиката на страната да се понижи с 0,4 на сто. За 2024 г обаче "Ифо" изчислява, че БВП ще се повиши по-слабо спрямо предишната прогноза, като вместо 1,5 на сто, темпът ще е 1,4 на сто. За 2025 г. се очаква най-голямата европейска икономика да нарасне с 1,3 на сто, показва още изследването на института.

"Нашата прогноза за годината като цяло остава валидна, само защото БВП бе преразгледан нагоре от федералната статистическа служба "Дестатис", като без тази промяна щяхме да намалим прогнозата си за икономически растеж през 2023 г. с 0,3 процентни пункта до минус 0,7 процента, каза ръководителят на отдела за прогнози в "Ифо" Тимо Волмершойзер.

По думите му единственият "лъч светлина" е частното потребление, което се очаква постепенно да се възстанови през втората половина на годината. "Увеличаването на разполагаемия доход на домакинствата ще остане силно и с бавно спадащата инфлация ще доведе освен това до увеличаване на покупателната способност", прогнозира експертът. Волмершойзер добави, че се очаква потребителските цени да се покачат с 6 процента тази година, но през 2024 г. те ще нараснат с 2,6 процента, а през 2025 г. - само с 1,9 процента.

В новата прогноза на "Ифо" е записано, че броят на безработните засега ще остане висок - 2,59 милиона души тази година и 2,58 милиона догодина. Безработицата няма да се понижи под 2,43 милиона души до 2025 г.