Огромното мнозинство от домашните помощници в Германия работят незаконно, сочи публикувано днес проучване, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"От години изчисляваме, че броят на домашните помощници, които не са регистрирани и които работят незаконно, без да имат застраховка и за злополука, е над 90%", казва Доминик Енсте, автор на изследването на Института за германска икономика (IW).

Настоящата оценка на института е въз основа на наскоро публикуваните резултати от т.нар. социално-икономически панел - представително дългосрочно проучване на около 290 000 частни домакинства.

Според този показател през 2021 г. около 4,3 млн. домакинства, или приблизително всяко десето домакинство в Германия, наемат редовно или от време на време помощници в дома.

Като се извади известният брой на работниците, които са самонаети и плащат социалноосигурителни вноски, се получава, че 3,9 милиона домакинства плащат на хора, които чистят, вършат домакинска работа, оправят градината и се грижат за децата без държавата да има информация за това, сочи изследването.

Както работодателите, така и нелегалните работници не могат да спечелят много от регистрацията си в органите, които регулират работата на непълно работно време.

"Въпреки че не е необичайно домашните помощници да работят в домакинството в продължение на много години и да са изградени добри отношения на доверие, домакинствата често не искат да влизат в договорни задължения", казва Енсте.