Липсата на пътници заради строгите изисквания за социална дистанция в Германия води до по-голяма точност на движението на влаковете, съобщава държавната железопътна компания, цитирана от ДПА.

Дойче бан (Deutsche Bahn) уточни, че 82,4 процента от всички влакове на дълги разстояния са пристигали по разписание през март.

Това е с 4,1 процентни пункта повече, отколкото през март предходната година и с 3,1 процентни пункта, отколкото през февруари.

Основната причина за закъсненията - пътниците, които се качват и слизат - вече липсва, тъй като броят на хората, които пътуват, рязко е намалял заради пандемията от коронавирус.

Честотата на влаковете също доста е намаляла - към началото на април около три четвърти от влаковете на дълги разстояния пътуват, каза говорител.

Един влак се смята за закъснял, ако пристигне с шест или повече минути по-късно, отколкото по разписание.

Целта на Дойче бан за тази година е 78 процента от влаковете да пристигат навреме. Миналата година компанията за малко не успя да постигне целта от 76,5 процента, която си бе поставила, но точността й значително се подобри през януари, когато около 84,3 процента от влаковете пристигаха навреме. През февруари няколко лоши дни свалиха равнището на точност до малко под 80 процента.