Руската корпорация "Газпром" спира временно доставките на газ по газопровода "Турски поток". Плановата годишна профилактика на "Турски поток" ще се проведе от 21 до 28 юни, съобщават от "Газпром".

Преди това стана известно, че словашкият вносител на газ "Ес Пе Пе" (SPP) е бил информиран от Русия, че доставките на синьо гориво ще бъдат намалени наполовина, заяви шефът на компанията Рихард Прокипчак пред местния информационен сайт "Денник Н", цитиран от Ройтерс.

"Газпром" е понижил наполовина и доставките на газ за Италия, информира енергийната компания "Ени", цитирана от ДПА. Руският монополист е обещал на Рим само половината от 63 милиона кубични метра, които са заявени за днес, съобщи "Ени". Газовите доставки вече бяха съкратени по-рано тази седмица: с 15 на сто в сряда и с 35 на сто в четвъртък от заявеното количество.

Русия спря или намали потока газ до някои европейски страни през последните седмици на фона на спорове около западните санкции заради руската инвазия в Украйна.

Подаването на руски газ за Германия през "Северен поток-" е намаляло с 60 на сто.

Цените на енергията са нараснали значително заради спада на газовите потоци от Русия за Европа, като много анализатори на енергийния пазар се опасяват, че Москва ще спре доставките, за да окаже натиск.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони предупреди в четвъртък, че икономиката на континента може да влезе в рецесия, ако руските енергийни доставки спрат, въпреки че засега случаят не е такъв.

Газовите потоци, течащи от Германия към Франция, са напълно спрели още от 15 юни, сочат данни на френския мрежови оператор Же Ар Те газ (GRTgaz), цитирани от Ройтерс и Франс прес. За спирането вина имат ограничените руски доставки, посочва компанията.

Же Ар Те газ остава нащрек с оглед на следващия зимен сезон и призовава доставчиците да продължават да попълват хранилищата колкото се може повече, се казва в прессъобщение на дружеството, което е част от френската енергийна компания "Анжи" (Engie).

Към момента хранилищата във Франция са пълни на 56 процента, което е повече от обичайните 50 на сто към този период на годината.

В рамките на икономическия форум в Санкт Петербург руският вицепремиер Александър Новак коментира, че вероятно "проблемите с газовите доставки във Франция се дължат на недостиг на местния пазар, както и на невъзможността на германската компания "Сименс" да достави навреме ремонтирани турбини за "Северен поток-1".

Профилактиката на "Турски поток" пък съвпада със срещата на върха страните от Европейския съюз на 23 и 24 юни, където например ще се обсъжда предоставянето на статут за кандидат членове на ЕС на Украйна и Молдова. Вчера Еврокомисията излезе с препоръка това да се случи, като изключи от списъка Грузия.