Излишъкът по текущата сметка на Германия се сви през 2018-а година, но въпреки остава най-големият света с оглед на силния немски износ, показват данни на икономическия институт Ifo, които вероятно ще подновят критиките по отношение на фискалната политика на канцлера Ангела Меркел, съобщава Ройтерс.

Международният валутен фонд и Европейската комисия призовават Германия от години да направи повече, за да повиши вътрешното си търсене като начин за увеличаване на вноса, стимулирайки икономическия растеж зад граница и намалявайки световните икономически дисбаланси. След като встъпи в длъжност в началото на 2017-а година, президентът на САЩ Доналд Тръмп също критикува остро силния германски експорт.

Според оповестени във вторник данни за 2018-а година на икономическия институт Ifo, излишъкът по текущата сметка на Германия, който измерва потока от стоки, услуги и инвестиции, беше отново най-големият в света за третата поредна година, достигайки 294 млрд. долара, следван от излишъка на Япония в размер на 173 млрд. долара. Русия е на трето място с излишък по текущата сметка за 116 млрд. долара.

Като процент от брутния вътрешен продукт, излишъкът по текущата сметка на Германия се сви през 2018-а за трета поредна година, понижавайки се до 7,4% от 7,9% година по-рано. От 2011-а година насам обаче салдото по текущата сметка на Германия непрекъснато надвишава индикативния праг на Европейската комисия в размер на 6% от БВП, като през 2015-а дори достигна рекордните 8,9 на сто.

За пръв път през 2014-а година Европейската комисия определи официално за наличието на макроикономически дисбаланс в Германия и оттогава потвърждава тази своя критика. В препоръките си ЕК посочва, че Германия трябва да използва своя голям бюджетен излишък, за да стимулира публичните инвестиции и да създаде благоприятни условия за по-силен растеж на реалните заплати. Подобни препоръки направи и Международния валутен фонд, отбелязва Ройтерс.

Представители на германското правителство обаче посочиха многократно, че фискалната и икономическата политики на Берлин не са предназначени да влияят главно върху салдото по текущата сметка. Те твърдят, че търговският излишък е резултат от пазарните решения на търсене и предлагане от страна на компаниите и на потребителите по целия свят, като той е оформен и от други фактори сред които са цените на петрола и валутните курсове, на които е трудно да се повлияе.

Въпреки това немското правителството реши да похарчи голяма част от своя бюджетен излишък през следващите три години за увеличаване на обезщетенията за отглеждане на деца, по-ниски данъци и намаляване на вноските в системата на общественото здравеопазване - все мерки, които се очаква да подкрепят разходите на домакинствата.