Великобритания и Германия отчитат рекордни равнища на държавния дълг. Държавният дълг на Германия пък се е увеличил до рекордните близо 2,37 трилиона евро през 2022 г. Икономиката на Федералната република стагнира - според анализаторите тя се намира в "зоната на здрача" - между стагнацията и рецесията. 

Държавният дълг на Великобритания за първи път от над 60 години през юни е превишил общата стойност на всички стоки и услуги, създадени от икономиката на страната, сочат официални данни, цитирани от ДПА и БТА. Нетните задължения на обществения сектор в Обединеното кралство са се увеличили с 18,5 милиарда британски лири (21.6 милиарда евро) през миналия месец и са достигнали до общото ниво от малко под 2,6 трилиона британски лири (3,03 трилиона евро), по данни на британската Национална статистическа служба (ONS).

Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis) пък заяви, че отчетените за 2022 г. 2,37-те трилиона евро дълг се равняват на задължение от по 28 164 евро за всеки от германските граждани, посочва ДПА.

В края на 2022 г. общият държавен дълг на страната е нараснал с 2 на сто или 47,1 милиарда евро в сравнение с предходната година.

В началото на месеца стана известно, че германският финансов министър Кристиан Линднер планира през 2024 г. емисии нов държавен дълг в размер на 16,6 милиарда евро. Федералният бюджет за идната година предвижда рекордни разходи за отбрана.

"Дестатис" обяви днес данните и за германската икономика, която според статистическата служба e изпаднала в стагнация през второто тримесечие на 2023 г. Според най-новите сезонно и календарно изгладени официални данни, които са коригирани и спрямо инфлацията, брутният вътрешен продукт на Германия е останал без изменение през второто тримесечие на годината, отнесено към предходното, първо тримесечие, съобщи Федералната статистическа служба, цитирана от Ройтерс и БТА.

Проучване на Ройтерс прогнозираше увеличение на германската икономика с 0,1 на сто, след като изпадна в лека рецесия през зимата.

"Дестатис" ревизира данните за предходните тримесечия, като сега спадът през първото тримесечие се оценява на 0,1 на сто в сравнение с по-ранната оценка за свиване с 0,3 на сто. Данните за последното тримесечие на 2022 г. също бяха ревизирани и сега показват спад с 0,4 на сто, вместо по-рано огласеното намаление с 0,5 на сто.

Потреблението на германските домакинства се е стабилизирало през второто тримесечие след слабото зимно полугодие, сочат още данните.

На годишна база през периода април - юни икономиката се е свила с 0,2 на сто, по данни, коригирани на ценова и календарна база.

"Продължаваме да виждаме как германската икономика е заседнала в "зоната на здрача" - между стагнацията и рецесията", каза глобалният ръководител на макросектора на Ай Ен Джи (ING) Карстен Бжески.

Слабата покупателна способност, по-малкото натрупани поръчки, въздействието на високите лихви и очакваното забавяне на икономиката на САЩ - това са аргументи за слабата икономическа активност в Германия, добави той.

Лек спад на инфлацията в Германия

Германската инфлация се е понижила леко през юли до 6,2 на сто на годишна основа, но продължава да е висока и усложнява политиката на Европейската централна банка в битката й с високите цени в еврозоната, посочва в анализа си "Дестатис".

Инфлацията във водещата европейска икономика се е свила с 0,2 процентни пункта спрямо регистрираните през юни 6,4 на сто.

През май е имало растеж от 6,1 на сто спрямо същия месец на 2022 г.