Германската Aсоциация за защита на потребителите Фау Цет Бе Фау (VZBV) препоръча на домакинствата да не инсталират нови газови отоплителни системи на фона на драстично растящите разходи за синьо гориво и правителствените планове за забрана на повечето видове нови системи за отопление, захранвани с нафта или природен газ, предаде ДПА.

"Цените на газа и петрола ще се повишат, тъй като цената на емисиите въглероден диоксид, свързани с изкопаемите горива, се увеличава година след година", каза Рамона Поп, ръководител на асоциацията, пред в. "Райнише пост", цитирана и от БТА.

Германското коалиционно правителство бе атакувано заради противоречивия закон за енергийна ефективност, който урежда забрана от 2024 г. на инсталирането на повечето системи за отопление, използващи за гориво петролни продукти (нафта) или газ.

Смята се, че половината от домовете в Германия са газифицирани. Инсталирането на термопомпи, които според експертите са по-благоприятни за околната среда, обаче е доста скъпо.

Газова отоплителна система отделя средно около 200 грама въглероден диоксид на киловатчас. Това означава, че при консумация от 10 000 киловатчаса ще бъдат отделени емисии, отговарящи приблизително на 2 тона въглероден диоксид, което ще доведе до допълнителна такса от 70 евро (77 щ.д.) през идната година.

Федералното правителство обяви, че ще възобнови поскъпването на въглеродните квоти за 2024 г. "Само през 2024 г. цената за 1 тон въглероден диоксид се очаква да се увеличи със 17 на сто - до 35 евро", обясни Поп. Тя разкритикува планираните разпоредби за отоплителните системи, като каза, че законът не се е подобрил въпреки дългите дебати, които го съпътстват, а потребителите все още нямат необходимата яснота по въпроса.