Рецесията в Германия се очаква да приключи през второто тримесечие на текущата година, посочи днес германската централна банка "Бундесбанк" (Bundesbank) в месечния си доклад, цитиран от Ройтерс и БТА.

Очаква се за периода април-юни БВП на най-голямата европейска икономика леко да нарасне, прогнозира регулаторът.

Частното потребление би трябвало да се оттласне от дъното. Благодарение на силното повишение на възнагражденията реалният разполагаем доход на домакинствата се стабилизира, въпреки че инфлацията остава много висока, според експертите на централната банка.

В края на 2022 г. и началото на 2023 г. германската икономика отчете свиване за две поредни тримесечия, което отговаря на дефиницията за техническа рецесия.

Според "Бундесбанк" възстановяването през пролетните месеци ще бъде подкрепено от способността на германската промишленост да понася продължителен спад в търсенето благодарение на ниските цени на енергията, облекчаването на проблемите във веригите за доставки и пълните книги за поръчки.

За 2023 г. като цяло централната банка очаква спад на БВП с 0,3 на сто с отчитане на календарните фактори, който да бъде последван от растеж от 1,2 на сто догодина и 1,3 на сто през 2025 година.

Миналата седмица икономическият институт "Ифо" (Ifo) отбеляза, че икономиката на Германия през текущата година ще се свие повече от очакваното досега, тъй като упоритата инфлация оказва натиск върху частното потребление.

Германската икономика много бавно си пробива път, за да излезе от рецесията, изтъкна на 21 юни главният икономист на института Тимо Волмерсхойзер.

"Ифо" прогнозира, че БВП на страната се очаква да се свие с 0,4 на сто тази година спрямо прогнозираните през март 0,1 на сто. За 2024 г. прогнозите също са понижени - сега се очаква догодина икономиката на Германия да нарасне с 1,5 на сто спрямо предишните очаквания за 1,7 на сто. 

Ръководителката на екипа икономически съветници на германското правителство Моника Шницер обаче смята, че икономиката на страната й тази година ще излезе на нула (стагнация), фактори за което са развитието на икономиката на Китай и лихвените равнища в Европа.

Възстановяване от негативния растеж се очаква през второто полугодие на 2023 г.,като за цялата година "растежът ще бъде плюс/минус нула", каза Шницер, която оглавява експертната група, известна като "Съвета на мъдреците".