Германия трябва да се поучи от примера на страните в Южна Европа и да въведе "сиеста" (по-продължителна следобедна почивка) по време на горещите вълни, за да помогне на работещите, да ги преодолеят по-лесно, съобщава Асошиейтед прес, като се позова на здравни експерти.

Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах реагира положително на предложението, но посочи, че компании и работодатели трябва сами да решат дали да го възприемат. Той изтъкна, че засега правителството не смята да взема страна.

Макар и засега Германия да не изпитва подобни горещи вълни, като тези тормозещи Южна Европа през последните дни, в събота в Бавария бяха отчетени 38,8 градуса по Целзий. Впоследствие обаче градусите спаднаха сериозно.

Въпреки това председателят на асоциацията на германските здравни служители настоява, че Германия трябва да обмисли промяна на трудовите си навици по време на горещини.

"Трябва да се преориентираме и, когато е горещо, да работим като южните страни. Ставаме рано, работим сериозно сутрин, а после излизаме в сиеста. Това е работеща концепция за летните месеци", заяви Йоханес Нисен. "Хората не работят ефикасно, когато е твърде горещо. Освен това лошия сън при липса на охлаждане през нощта води до загуба на концентрация".