Въпреки зелените си пасища Швейцария може да бъде изправена пред недостиг на масло, предупреди правителството. То вече прилага редица мерки, за да смекчи последиците от пандемията от новия коронавирус за земеделието на страната, предаде АФП.

Марките в борбата срещу пандемията от COVID-19 коренно промениха поведението на потребителите и като рикошет това засегна земеделските производители, които не са в състояние за кратко време да променят производството си, поясни Федералният съвет (правителството).

Със затварянето на ресторантите търсенето на някои видове продукти силно намаля. Става дума най-вече за говеждото месо, поясни правителството.

За да подпомогне производителите на месо, швейцарското правителство отпусна кредит от 3 милиона франка (2,8 милиона евро), с които ще се финансира складирането на месо.

В същото време мерките срещу пандемията, тъкмо обратното, доведоха до бум в търсенето на други продукти в супермаркетите.

В тази страна, където пролетта обикновено бележи началото на изкарването на говедата на пасищата, производството на масло може да се окаже недостатъчно, за да покрие потребностите на пазара, прогнозира правителството.

То призова Федералната служба по земеделието в страната да преразгледа митническите ограничения за вноса на масло, но и на яйцата, които бързо изчезват от рафтовете на магазините.

През 2019 година кокошките в Швейцария са снесли над 1 милиард яйца, според официални статистически данни.

В момента няма опасност за снабдяването с хранителни продукти, поясни все пак Ги Пармелен, федерален съветник, отговарящ за икономиката, професионалната подготовка и изследванията.

Също като и в другите страни в Швейцария рафтовете с дълготрайни и консервирани продукти в супермаркетите бяха опразнени след новината за налагането на ограничителни мерки в борбата срещу разпространението на пандемията.

Към 09.00 часа (б.вр) на 8 април заразените от новия коронавирус в Швейцария са 22 253-има, а починалите - 821.