Няма споразумение за икономически отговор на ЕС на епидемията от коронавирус, финансовите министри ще заседават отново утре, съобщи председателят на Еврогрупата Мариу Сентену.

След 16 часа дискусии се доближихме до споразумение, но още не сме го постигнали, посочи Сентену в Туитър. Еврогрупата ще заседава отново утре, допълни той.

Целта ми остава непроменена: Силна мрежа за сигурност на ЕС срещу COVID-19 (за защита на работници, фирми и държави) и ангажимент за значителен план за възстановяване, написа още шефът на Еврогрупата.

Финансовите министри започнаха разговори вчера в 14:30 ч. по Гринуич (17:30 ч. бълг. вр.) и продължиха цяла нощ с редица почивки, възобновяване на работата и двустранни преговори. Те се опитват да съгласуват пакет от мерки в подкрепа на правителствата, компаниите и физическите лица.

Договаряната програма за смекчаване на икономическия спад и финансово възстановане от пандемията е на стойност 0.5 трилион евро.

Защо не бе постигнато съгласие: запъване за корона облигациите

Спор между Италия и Ниндерландия за условията, с които да бъде обвързано кредитирането на правителствата в еврозоната, блокира напредъка в преговорите, съобщиха дипломатически източници, цитирани от Ройтерс и БТА.

Дипломатически източник посочи, че италианците искат занапред да се анализира повече обединяването на дълга като възможен инструмент за икономическо възстановяване (съвместни емисии еврооблигации), а нидерландците казват "не".

Европейските правителства са разделени по въпроса какви съвместни мерки да вземат за справяне икономическите последици на кризата с коронавируса. Някои като Италия, Испания, Португалия, подкрепени от Франция, държат за съвместни емисии еврообигации (корона облигации). Тези страни смятат, че такива емисии ще са източник на свежи пари от инвеститорите при значително по-благоприятни условия.

Други държави, като Германия, Нидерландия, Австрия, Финландия, предлагат съществуващи механизми, съчетани с нови решения. Причината е, че се въздържат от споделяне на задължения с южните членки на общността, които те оценяват като по-разточителни. Тези страни разчитат на действащите общи механизми на еврозоната и ЕС с "прикачени" към тях нови инструменти (подсилени с такива). Това са спасителен план чрез Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) и Европейската инвестиционна банка.

Германия например подкрепи идеята за "общоевропейски гаранционен фонд", който да осигурява ликвидни средства за малкия и среден бизнес, и обеща финансова инжекция за страните от ЕС чрез инициативата SURE (подкрепа за смекчаване на рисковете от безработица), предложена от Европейската комисия.

Какви са надеждите на председателя Сентену

Заседанието бе свикано, за да определят министрите съвместни предложения срещу кризата, предизвикана от пандемията въпреки разделенията между страните членки. Това трябва да е най-мащабният в историята план за възстановяване на икономиката след пандемията от коронавирус. Някои вече го оприличиха на Плана "Маршал" след Втората световна война.

Преди срещата Сентену, който е и министър на финансите на Португалия, призова колегите си от ЕС да поемат ясен ангажимент в подкрепа на координиран план за стимулиране на икономиката с голям размах като част от мерките срещу коронавируса.

Трябва да покажем на нашите граждани, че Европа ги закриля. Заради тях трябва да останем с високо вдигнати глави, изтъкна преди срещата Сентену.

"Въпросът не е само да оцелеем от вируса: необходимо е отново да вдигнем на крака нашите икономики", допълни той.