Безработицата в Норвегия днес скочи до рекордно високото равнище от 15,4 процента спрямо 14,7 процента на 31 март, съобщи местната Агенция по заетостта и социалното подпомагане, цитирана от Ройтерс и БТА.

Това се случва в момент, когато икономиката е спряла на фона на усилията по овладяване на коронавирусната пандемия - въпреки мерките, които правителството взе.

Норвежкото правителство обяви миналия месец извънредно затваряне на много обществени и частни институции, включително училищата и детските градини. Икономиката бе парализирана и се стигна до стотици хиляди уволнения на кадри, припомня агенцията.

Норвегия обяви мерки за 360 млрд. крони (34,5 млрд. долара) в подкрепа на бизнеса, а централната банка два пъти понижи водещата си лихва до рекордния минимум от 0,25 процента. Въпреки това безработицата в страната скочи близо пет пъти за по-малко от месец (през март) до нива, не достигани от Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

Както е известно, страната е една от най-богатите в света, оглавява класацията по индекс на човешко развитие на ООН и традиционно е на водещите места в света по стандарт на живот, средна продължителност на живота и здравеопазване.

С колко ще падне растежът

Индексът на мениджърите по доставките в промишления сектор на страната за миналия месец отстъпи до 11-годишно дъно.

Равнището му от 41,9 пункта е най-ниското от май 2009 година след 51,6 пункта през февруари, сочи проучване на логистичната асоциация НИМА (NIMA) и брокерската фирма Ди Ен Би маркетс (DNB Markets).

Според правителствени прогнози норвежката икономика може да се свие с 4 процента тази година, а според някои икономисти икономическият спад може да достигне 10 процента.

Норвежкият суверенен фонд, който е най-големият в света и възлиза на 930 милиарда долара, е изгубил 1,17 трилиона норвежки крони (114 милиарда долара) през първото тримесечие, тъй като борсовите котировки потънаха на фона на пандемията от коронавирус, съобщи на 2 април фондът.

Към 26 март загубата възлиза на 1,33 трилиона крони.

Възвръщаемостта през първото тримесечие е била минус 14,6 на сто спрямо минус 16,2 на сто към 26 март.

Как в Норвегия "измерват" епидемията

Епидемията в Норвегия е под контрол, обяви на 6 април здравният министър Бент Хьойе, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Сега степента на възпроизвеждане на болестта, тоест броят хора, които всеки болен заразява, е паднала под прага от 1 и е вече 0,7. За сравнение този показател е бил 2,5 преди на 12 март да се приемат мерки като затварянето на някои обществени пространства, забраняването на спортните и културни събития, затварянето на училища, забавачници, гимнастически зали и фризьорски салони и ограничаване на движението.

Остават обаче разрешени разходките на открито и бягането на здраве, а повечето търговски обекти продължават да работят.

Спадът на степента на възпроизвеждане на болестта под единица "означава, че епидемията от коронавируса е под контрол", заяви Хьойе.

Наблюдаваното подобрение не води автоматично до отмяна на ограничителните мерки, които по думите на правителството са "най-строгите и най-нарушаващи личната свобода, които е имало в мирновременна Норвегия".

"Днес успяхме да поставим разпространението на вируса под контрол и искаме да запазим този контрол и занапред", каза Хьойе.

В сряда правителството ще реши дали да удължи срока на въведените ограничителни мерки и след средата на април.

Кривата на новите хоспитализации е започнала да спада в последните дни, което намалява нуждата от легла и места в реанимационни звена.

По последни данни на норвежките санитарни власти в страната има 5755 заразени и 59 починали от Ковид-19.