Международният валутен фонд /МВФ/ предупреди днес за засилване на инфлационния натиск, особено в САЩ, и за нарастване на несигурността заради разпространението на варианта Омикрон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фондът отбеляза, че централната банка на САЩ (Управлението за федерален резерв - УФР) трябва да обърне повече внимание на инфлационните рискове.

В блог на фонда главният икономист на фонда Гита Гопинат и шефът на отдела за парични и капиталови пазари Тобаяс Ейдриън предупредиха, че пандемията може да се възобнови, а Омикрон рязко е увеличил несигурността за глобалните икономически перспективи. Според тях силата на възстановяването и мащабът на инфлационния натиск варират в значителна степен и държавите трябва да вземат мерки, съответстващи на конкретните обстоятелства.

В САЩ, където цените на дребно през октомври достигнаха 31-годишен връх, има основания паричната политика да погледне по-сериозно на инфлационните рискове, посочват Гопинат и Ейдриън.

"Би било уместно УФР да ускори ограничаването на изкупуването на активи и да пристъпи към повишаване на лихвените проценти", пише в блога.

Управлението за федерален резерв не очаква инфлацията да забави ход догодина, както прогнозират много икономисти, заяви в четвъртък пред комисията по финанси на американския Конгрес президентът на УФР Джероум Пауел, цитиран от Асошиейтед прес.

Според Пауел за мнозина нарастването на цените е в резултат на проблемите с доставките, причинени от пандемията. По думите му американците, затворени по домовете си, са увеличили разходите си за мебели, домашни електроуреди и лаптопи. Нарасналото търсене, съчетано с недостиг на части, е довело до нередовни доставки и повишаване на цените.

Доскоро Пауел, който миналата седмица беше номиниран за втори четиригодишен мандат от президента Джо Байдън, изразяваше увереност, че дисбалансите ще бъдат преодолени с отслабването на пандемията, а това от своя страна ще успокои инфлацията.

На изслушването в сряда вечерта обаче той посочи, че макар и това развитие да е "вероятно", то е само една прогноза. "Не можем да действаме, сякаш сме сигурни, че това ще се случи. Изобщо не сме сигурни. Инфлацията се оказа по-упорита и висока, отколкото очаквахме", заяви централният банкер.

По време на същото изслушване министърът на финансите Джанет Йелън стигна до сблъсък с представители на републиканската партия, според които щедрото харчене от страна на администрацията на Байдън е причина за високата инфлация.