"Инфлацията е по-опасна от пандемията, тя е по-голям проблем, защото не се разбира първоизточникът ѝ и не се признава, че това е политиката на ЕЦБ", заяви икономистът Стоян Панчев в предаването ''Нещо повече'' по БНР.

И добави: "Докато при пандемията има консенсус по това откъде идва и как можем да се справим с нея, ясно е, че ваксинирането намалява смъртността и т.н. При инфлацията знаем какво трябва да се направи, но проблемът не се признава, защото има натрупани дългове и има изкривявания в световното стопанство, които не позволяват на централните банки да нормализират своето поведение".

Стоян Панчев, който е член на ЕКИП - Експертен клуб за икономика и политика, заяви, че най-голямо влияние за инфлацията в българската икономика идва от Европейската централна банка, т.е. от еврозоната, защото България участва в общия пазар. Той обясни, че в стопанската история инфлацията произлиза от агресивна парична политика на тези, които произвеждат парите, това са централните банки:

"Когато в еврозоната се създава голямо количество пари, в същото време в страните от еврозоната имаме фискални програми на правителството, чрез които тези пари влизат в икономиката, скачат и цените, защото се вдига търсенето на различни стоки и услуги".

Според Панчев ценовото равнище през 2022-ра ще се запази и постепенно ще се покачва, но не прогнозира резки скокове.

Икономистът изказа притеснения от противоречия между заявеното от Асен Василев в предизборната кампания на "Продължаваме промяната" и договореното на експертните дискусии в преговорите за съставяне на управляваща коалиция.

"Забавянето на Бюджет 2022 не ме притеснява. Големият въпрос е как ще се финансира дефицитът. Очевидно ще се взема допълнителен дълг, но дали това ще е временен дълг, т.е. ще имаме някакви плащания, които след това ще бъдат балансирани с приходи. Ако е така, какви ще са тези приходи. Ако ще вдигаме данъци, на кого и защо. Тези въпроси стоят без отговори", коментира Панчев.