Германското правителство прие днес пакет от мерки в помощ на частните компании и различни групи от населението, които в най-голяма степен могат да пострадат от разпространението на CОVID-19. Това обяви днес финансовият министър Олаф Шолц, цитиран от световните агенции.

Предвижда се през текущата година държавният дълг да бъде увеличен със 156 млрд. евро заради програмата за правителствена подкрепа.

В сряда, 25 март, пакетът законопроекти ще бъде обсъден от Бундестага.

Какво предвижда помощта

  • Малки компании и частни предприемачи ще могат да получават преки субсидии до 15 000 евро.
  • Създава се фонд в помощ на големите предприятия, който ще акумулира около 600 млрд. евро, като държавата си запазва правото при нужда да изкупи дял от стратегически важни компании.
  • Държавната банка Ка еф Ве (KfW) ще приложи програма за неограничено кредитиране на бизнеса. Молби за подпомагане се приемат от днес.
  • Компаниите ще могат да прехвърлят служители си на непълно работно време. Възможността за това ще бъде уредена със специален закон.
  • Германските болници ще получат финансиране от над 3 млрд. евро.
  • Федералното правителство поема по-широки правомощия за подобряване на санитарно-епидемиологичните условия.

Какви са последиците за икономиката

Германия ще се сблъска с продължителна рецесия заради кризата с коронавируса, прогнозира германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank). Мерките срещу разпространението на болестта имат значителни икономически последици и икономическото възстановяване ще започне, едва след като заплахата от пандемията бъде ефективно овладяна, посочва институцията в месечния си доклад, цитиран от ДПА.

Изпадането в продължителна рецесия не може да бъде предотвратено, подчертава Бундесбанк.

"Най-малко с 5-6 процента ще спадне икономическият ръст", прогнозира министърът на икономиката Петер Алтмайер. Анализите на икономисти обаче сочат спад с до 20 процента.

Най-силно засегнати са услугите, насочени към вътрешния пазар и свързани с потребителите, които досега тласкаха напред германската икономика. Сред тях са хотелиерството и ресторантьосртвото, развлекателната индустрия, търговските изложения и авиокомпаниите. Очаква се спад и в търсенето на германски износни стоки.