Представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ проведоха среща за бюджета във финансовото министерство. По-рано те дискутираха горещите въпроси по проекта на служебното правителство и обявиха, че тези въпроси трябва да бъдат зададени на Министерството на финансите още днес. Така и стана.

Предложеният бюджет е с дефицит от 6,4% от БВП, което е почти 12 млрд. лева. Ако бъдат направени всички планирани разходи и се съберат така разчетените приходи, ще се наложи допълнително дългово финансиране от 13,7 милиарда лева тази година.

След срещата бившият финансов министър и съпредседател на ПП, сега от групата ПП-ДБ съобщи, Асен Василев потвърди позицията си, че има "доста резерви". Ще получим детайлна информация от Министерството на финансите през следващата седмица както за приходната, така и за разходната част. След това ще обсъдим вариант, който изглежда доста реалистичен - бюджетът да влезе в 3-процентното ограничение, каза Василев пред медиите.

"Това най-вероятно ще се случи след като на първо четене бъде отхвърлен този бюджет с 6,4% дефицит, след което да бъде коригиран от министерството и да влезе с 3% и конкретно заложени политики, които парламентът би приел. На този етап не се пипат социални разходи, заплати и данъци", коментира Василев, цитиран от БНТ.

Какви са резервите.

Едната възможност е в Плана за възстановяване и устойчивост, другата, по думите му, е дивидент, третата е издръжката отчасти на различните ведомства, четвъртата - капиталовата програма, отбеляза Асен Василев, цитиран и от БТА.

Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) подчерта, че за ГЕРБ основен приоритет остава приемането на България в еврозоната, но затова трябва да бъдат изпълнени критериите и един от тях е именно 3-процентният дефицит. Тя изрази надежда да получат в най-кратък порядък информация за поставените въпроси, "да можем да я анализираме и да търсим варианти бюджета да влезе в рамките на 3-процентния дефицит".

Но ГЕРБ-СДС остава на позицията, че няма да подкрепи бюджет без редовен кабинет.

Разговорите потвърдиха информацията за тежкото състояние на публичните финанси, каза още Петкова. Тя е поставила въпроса възможно ли е да бъде отчислен 100% дивидент от държавните дружества, като съответно бъдат отчетени рисковете за енергийното дружество Български енергиен холдинг. "Да се гарантира неговата финансова сигурност и да се гарантира енергийната сигурност на страната, тъй като дружеството е с особено значение за българската икономика", каза Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС (по темата за дивидента виж по-долу).

По-рано на среща в парламента експертните групи ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) се разбраха за важните въпроси, на които ще очакват отговори. Томислав Дончев (ГЕРБ-СДС) каза, че двете групи работят в синхрон и трябва да се изясни възможно ли е в рамките на една година дефицитът да бъде свит под 3% и колко "болка" ще носи това и, ако "болката" е прекалено много, да е за две годни, коментира депутатът.

На тази среща Асен Василев отбеляза, че ще има ръст на номиналния БВП и нямал притеснение по макрорамката във вида, в който е предложена. Доколкото в България ще останем със сравнително най-ниските енергийни разходи като себестойност, индустриалното производство ще стане по-конкурентно, прогнозира Василев. Не бих пипал драматично макрорамката, защото ще доведе до значително прекрояване на бюджета, заяви бившият финансов министър.

Междувременно Съветът за тристранно сътрудничество отхвърли проектобюджета на държавата, както и проектобюджетите на ДОО и НЗОК, със силни критики от страна и на работодателите, и на синдикатите.

Като капак Министерският съвет съобщи, че правителството ще проведе извънредно заседание в петък, 28 април, на което ще разгледа трите проектобюджета, като се очаква да ги одобри.

Спорът да се събере ли 100% дивидент от държавните дружества

В сряда правителството взе решение държавните дружества да отчислят 50% от печалбата си в полза на хазната.

В четвъртък депутатите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ спориха дали предложението на ексфинансовия министър Асен Василев за 100-процентно отчисление може и трябва да се осъществи. Ето някои мнения от дискусията между експерти от двете групи.

Ние трябва да си признаем, че сме в отрицателно фискално пространство, каза Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС. По думите му не можем 100 процента да съкратим националните капиталови разходи, защото инфраструктурите изискват годишно минимални разходи за поддръжка.

Какво се случва с енергетиката, ако вземем от нея 100 процента дивидент, след като в сектора има предизвикателства като зелената сделка, например, включи се в дебата и Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС).

Най-добре е да се заложи обща политика за издръжката за всички ведомства, а ако има искания за изключения, да са индивидуални за всяко ведомство, смята Асен Василев. По думите му капиталовите разходи, освен по целесъобразност, трябва да се оценяват и по готовност на проекта. Нека държавата си прибере целия дивидент от дружествата, ако някъде някое дружество има нужда от изключение, да каже защо има нужда от такова, обясни бившият финансов министър. Според него трябва да се тръгне от рестриктивна обща политика и след това да бъдат заложени конкретните програми и изключения.

Кирил Ананиев, финансов експерт, е на противоположна позиция и смята, че предприятията трябва да се гледат едно по едно, защото всяко е различно, и не бива процентът да е един и същ за всички.