Служебният кабинет представи бюджета за 2023 г., след като до юни изтича миналогодишният, удължен временно със закон от миналия парламент. 

6,4% от БВП е заложеният дефицит в него, въпреки че кабинетът беше разработил по-рано и вариант за 3-процентен дефицит. В номинално изражение сега предложеният дефицит е почти 12 млрд. лв. Планира се и тегленето на нов външен дълг в размер на 13,7 милиарда лева. Данъците няма да се вдигат. Това стана ясно от съвместното изявление на премиера Гълъб Донев и финансовата министърка Росица Велкова.

Гълъб Донев обясни защо кабинетът се е отказал да заложи в проектобюджета 3% дефицит, а предлага почти двоен по ръст.

"Тази седмица двете най-големи политически коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обсъдиха своите виждания за Бюджет 2023. От заявеното от тях стана ясно, че не подкрепят промените в данъчното законодателство, предложени от служебното правителство. Подобни коментари са изразени и от другите парламентарно представени партии. При ясно заявената липса на парламентарна подкрепа на промените в данъчното законодателство, внасянето в НС на бюджет с дефицит от 3% би било с предизвестен финал", каза служебният премиер. И добави: "Не можем да си позволим действия на инат, когато става дума за стабилността на държавата".

Донев обясни, че последните месеци служебното правителство е представило аргументите по проект на бюджет със съответни приходни и разходни мерки с дефицит 3%, който да отговаря на критериите на Пакта за стабилност и растеж. За да се постигне такъв дефицит служебното правителство е подготвило промени в данъчното законодателство - възстановяване на намалените ставки на ДДС, данък "свръхпечалба".

"Затова след проведени предварителни разговори и анализ служебното правителство реши в НС да бъде внесен Закон за държавния бюджет за 2023 г., разработен на база действащо законодателство, оформило се от законодателните промени от 46 до 48 НС. Предложеният законопроект е с дефицит 6.4% от БВП, което в номинално изражение представлява почти 12 млрд. лв.", каза още Донев.

"Служебното правителство и МФ е готово да съдейства на народните представители за отразяване на всички разумни предложения за ограничаване на бюджетния дефицит", добави той.

Основните параметри представи министър Росица Велкова. 

"Не променяме данъчната политика. Ще се наложи да изтеглим нов дълг в размер на 13,7 милиарда", предупреди тя, с оглед на факта, че не се планира да бъдат вдигани данъците. 

"Затова ще е необходимо да бъде изтеглен нов дълг в размер на 13,7 млрд. лв., като в края на 2023 г. размерът на дълга ще достигне 46,8 млрд. лв. или 25,3 процента от БВП, каза Велкова.

Приходите по консолидираната фискална програма спрямо актуализираната програма за 2022 г. бележат номинален ръст от 6,1 млрд. лв. Разходите бележат ръст от 11,8 млрд. лв., което води до допълнително влошаване на дефицита с 5,6 млрд. лв., изреди числата Росица Велкова.

Финансовата министърка каза също, че събираемостта на данъчните приходи към момента е висока и за първото тримесечие на 2023 г. тя нараства номинално с 20,1%, спрямо същия период на предходната година.

"Служебното правителство напълно подкрепя приемане на бюджет с 3-процентен дефицит, за да не се натоварват бизнесът и гражданите с нов дълг", все пак припомни принципната позиция на финансовия екип Росица Велкова.

"Напомняме, че хазартното отношение към публичните финанси не бива да се допуска", предупреди тя партиите. 

Утвърденият преди ден проектобюджет на ДОО пък предвижда повишение от 1 юли на минимална пенсия за стаж и възраст от 467 на 523 лева. Средната пенсия ще достигне 788 лева, а максималната остава 3400 лв.

Разходите за пенсии ще се увеличат с 23,6% спрямо миналата година и ще надхвърлят 19 милиарда лева. Минималният осигурителен доход от 1 юни ще се увеличи от 710 на 780 лева.

Цялата макрорамка по пера в числа вижте на сайта на МФ.

Още по време на консултациите президентът Румен Радев съобщи, че правителството, назначено от него, ще внесе проектобюджет и ще го представи още днес или най-късно до понеделник.

Всички партии изведоха като пръв приоритет по време на разговорите на "Дондуков" 2 именно макрорамката на държавата.