Комисията за бюджет и финанси поднови работа си по бюджета на Здравната каса. В началото на заседанието на комисията бившият министър на здравеопазването Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС, съобщи, че парламентарната група няма да участва в разискванията, а само в дебатите и гласуването в пленарна зала. 

Както Dir.bg писа вчера вечерта парламента нямаше готовност да гласува актуализираната рамка на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това стана ясно, след като депутатите приеха предложението на Мая Манолова за 2 млн. лева за зъбни протези, както и неподкрепените от бюджетната комисия предложения на Георги Ганев /"Демократична България"/ и на Корнелия Нинова /"БСП за България"/. С тях беше променена разходната част, одобрена от бюджетната комисия. Затова беше дадена почивка и ресорната комисия отново се събра, за да изготви новите разчети. След тази почивка председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански /ИТН/ докладва, че нямат готовност да представят новите изчисления и посочи, че в петък сутринта комисията ще продължи работата си. 

Трябва да вдигнем осигурителните вноски от стана на приходите, а от страна на разходите трябва да се вземе решение кое от отправените предложения да бъдат подкрепени, за да не бъде поставена Здравната каса  пред свършен факт да не знае какво да изпълнява, каза по време на заседанието на бюджетната комисия Любомир Каримански.

"Имаме проблем с това, което е гласувано", отбеляза Мария Капон от "Изправи се БГ!Ние идваме!". Тя обясни, че проблемът произтича от гласуваните допълнителните 2 млн. лв. за дентално здраве и приспаднатите 10 мил. лв. административни разходи.

Любомир Каримански призова депутатите да не се "хващат" за двата милиона, защото те могат да се обособят в резерв.

В крайна сметка комисията подкрепи предложение на Любомир Каримански за балансиран проект, който ще внесат в пленарната зала.

По-късно днес се очаква парламентът да гласува окончателно актуализацията на бюджета на НЗОК, ако има консенсус и бъде приета актуализацията на здравната каса ще се премине към обсъждане на държавния бюджет.