След тридневни разгорещени дебати по Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване, днес депутатите се захванаха с актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. Народните избраници удължиха работното си време до приемането на проектозакона.

За да се отразят в проекта на актуализация на бюджета на Здравната каса промените, които бяха приети в в Закона за ДОО председателят на парламента Ива Митева даде почивка на депутатите и свика извънредно заседание на бюджетната комисия по актуализацията на бюджета на НЗОК.

Въпросът беше повдигнат от Даниела Дариткова от ГЕРБ-СДС, която посочи, че съгласно мотивите към първоначалния вариант, се е предвиждало 29,5 млн. лева за увеличение на пенсиите от 1 октомври да дойдат от трансфер от здравно осигуряване.

Тя попита как ще се отрази по-късното актуализиране на пенсиите от 25 декември на приходите в бюджета на НЗОК, съобщи БТА.

Колегата й Делян Добрев /ГЕРБ/ поиска да се събере бюджетната комисия да уточнят числата и да внесат доклад. Затова Ива Митева даде почивка и свика ресорната комисия.

Преди старта на обсъждането на актуализацията на бюджета на Здравната каса в кулоарите на парламента министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров заяви, че заложеният финансов ресурс от 220 млн. лева в актуализацията на бюджета е напълно достатъчен за функциониране на здравната система

Въпреки това са обсъждани допълнителни средства за лекарствени продукти:

"Единствено имаме допълнителна нужда, която възникна в последните седмици, от допълнителни средства за прословутия ремдесивир. Това е въпрос, който може да бъде уреден. Като цяло нямаме проблем с това, което сме предложили. Достатъчно е, разчетът е направен за най-лошата ситуация. От порядъка на 10-15 милиона лева допълнително за лекарства би дало повече спокойствие в хода на тази вълна", коментира служебният министър на здравеопазването, цитиран от БНР.

Очаквайте подробности!