Парламентът няма готовност да гласува тази вечер актуализираната рамка на бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, стана ясно след извънредно заседание на бюджетната комисия.

Депутатите приеха предложението на Мая Манолова за 2 млн. лева за зъбни протези, както и неподкрепените от бюджетната комисия предложения на Георги Ганев /"Демократична България"/ и на Корнелия Нинова /"БСП за България"/. С тях беше променена разходната част, одобрена от бюджетната комисия. Затова беше дадена почивка и ресорната комисия отново се събра, за да изготви новите разчети.

След почивката председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански /ИТН/ докладва, че нямат готовност да представят новите изчисления и посочи, че утре сутринта комисията продължава работата си в 9.00 часа. В момента министърът и експерти от НЗОК казват, че има колизия между отделните членове, които вече сте приели, обясни той. Каримански помоли за прекратяване на заседанието, но предложението беше отхвърлено.

БСП и ГЕРБ искат бюджетът на НЗОК да излезе твърдо на дефицит, обяви Любомир Каримански "Има такъв народ" /ИТН/. Той обясни, че комисията е заседавала днес, за да може да удовлетвори исканията на БСП и на ГЕРБ, но са били приети изключително различни и взаимоизключващи се предложения. Каримански посочи, че искането е да се провали приемането на този бюджет.

С исканията за допълнителни суми те искат бюджетът да излезе на дефицит, обясни Каримански. Колегата му Тошко Йорданов разясни, че в момента ГЕРБ, БСП и ДПС правят разходи за пари, които ги няма. Дефицит означават заеми и да се вдигат данъци. Ние затова излязохме от залата, за да се консултираме какво можем да направим, както и ако може да ги спрем да направят още по-голяма щета, посочи Йорданов. Надявам се председателката да ни свика утре в 10.00 за да продължим да работим по бюджета на НЗОК.

Мая Манолова /"Изправи се БГ!Ние идваме!"/ заяви, че се случва нещо по-страшно, тъй като в пленарна зала се обсъжда бюджет без числа. Днес бюджетът се ползва като спирачка, за да не бъдат обсъдени и приети Закона за съдебната власт и Закона за охраната на главния прокурор, добави тя.

По думите й няма такъв случай в парламентарната история, без да са ясни числата да се приема бюджет.

Христо Иванов /"Демократична България"/ посочи, че са се консултирали с партиите на протеста по двете основни теми - приемането актуализацията на бюджета и приемането на законодателството в съдебната власт във времето, в което ни остава.

Председателят на НС Ива Митева посочи, че може да продължат с обсъждането на останалите параграфи и за утре да оставят само гласуванията.

По-късно беше установено, че няма кворум и затова депутатите продължиха само с обсъждане на следващите текстове от законопроекта.

От ДПС коментираха, че са виждали опити опозицията да провали кворума, но да го правят управляващи вече е ноухау, визирайки отсъствието от залата на партиите на протеста.

"Всъщност, госпожо председател, участвате в един цирк и всички тези процедури за прекратявания, всички тези предложения за разминавания на числата в бюджета са едно голямо театро, което тези господа разиграват, за да може един човек, който стиска указа - против нормите на Конституцията, да може да си избере удобна за неговата кампания дата", обърна се Хамид Хамид /ДПС/ към Ива Митева.

Групите на ИТН, ИБГНИ и ДБ обсъдиха ситуацията с бюджета на НЗОК, липсата на кворум и продължаващото заседание без право на гласуване заради кворума. По-късно трите формации направиха съвместно изявление в кулоарите на парламента.

ГЕРБ, ДПС и БСП правят разходи за пари, които ги няма, заяви Тошко Йорданов. Излязохме от зала, за да се консултираме какво можем да направим, допълни той.

Вътре се обсъжда бюджет без числа, парите за лекарите, медицинските специалисти, за болнична помощ, без да има числа. Приема се бюджет ангро, партиите, които са в пленарна зала - ГЕРБ, ДПС и БСП не проявяват грижа към бюджета, каза Мая Манолова. Нашата воля е да приемем утре бюджета на НЗОК по начин, който ще е полезен на лекарите, ще приемем всичко най-необходимо, за да защитим здравето на хората в условията на ковид, допълни Манолова.

Христо Иванов от "Демократична България" каза, че от няколко дена парламентът е взет за заложник, за да не се позволи технологично да се пристъпи към обсъждане на измененията в правосъдната система. Той обвини ГЕРБ и ДПС в извиване на ръце, а БСП все още лавира, като изрази надежда, че от левицата ще направят правилния избор.