Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп нападна през Туитър изпълнителната директорка на General Motors Co. Мери Бара, заявявайки, че може да се позове на Закон за отбранителното производство, за да принуди автомобилният гигант да произвежда респираторни (дихателни) апарати.

"Както обикновено с този General Motors изглежда просто нещата не се получават. Казаха, че ще ни предоставят много бързо 40 000 от много необходимите машини за обдишване. Сега казват, че ще произведат едва 6000 в края на април, и искат доста долари. Винаги бъркотия с Мери Бара", написа Тръмп в Туитър.

В следващо съобщение той призова General Motors "незабавно да отвори глупаво изоставената си фабрика в Лордстаун в Охайо или някой друг завод" и да започне да произвеждат необходимите респираторни машини.

По-рано Белият дом беше готов да обяви предложено начинание между автомобилната компания и Ventec Life Systems, но го отменен, за да позволи на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации да прецени дали прогнозната цена на сделката от над 1 млрд. долара е твърде висока, съобщи интернет агенцията Axios.

Междувременно компаниите General Motors и Ventec Life Systems обявиха, че са постигнали сделка за респиратори VOCSN, които да се произвеждат във фабриката на автомобилната фирма в Кокомо, Индиана.

Респираторните апарати, одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), ще започнат да се доставят през април, посочиха още компаниите. Освен това GM разкри, че "до 50 000" хирургически маски на ден ще се правят във фабриката на автомобилния гигант в Уорън, Мичиган, "с потенциал да се увеличат до 100 000 на ден".

"Това уникално партньорство съчетава експертизата на Ventec за дихателни грижи с производствените способности на GM да може да произвежда сложни и висококачествени респиратори за критична грижа", заяви в прессъобщение изпълнителният директор на Ventec Life Systems Крис Киплесейд. Председателят и изпълнителен директор на GM Мери Бара добави: "Горди сме да работим с други американски компании и нашите квалифицирани служители, за да отговорим на нуждите срещи тази глобална пандемия".