Газът в Европа продължава да поевтинява. Той вече е под 1500 долара за 1000 куб. метра, предаде БТА.

Газовите пазари омаловажават риска от ескалация на конфликта между Русия и Украйна. Напрежението във военните действия ескалира на 8 октомври (събота), когато сутрешните часове експлозия разтърси Кримския мост и повреди участък от пътното платно. Според съобщенията на руските власти в момента трафикът по съоръжението е възстановен, но само за автомобили и се извършва само в едното платно. Железопътните превози се извършват по график, макар че при експлозията се запали цистерна с гориво и от кадрите инфраструктурата е засегната видимо.

Кремъл определи случилото се като "терористичен акт" и обвини за него спецслужбите на Украйна. В първите изявления и България беше замесена в случая - според руското следствие взривът е причинен от камион с експлозиви, който е тръгнал от България.

От Москва отговориха тази сутрин за нападението над Кримския мост, че е имало обстрел над украинската столица Киев.

Природният газ в Европа поевтиня с 5,05 процента към 10:00 часа българско време днес, показват данните от лондонската борса ICE. Фючърсите за ноември на хъба Ти Ти Еф (TTF) в Нидерландия се търгуват на цена от 148,23 евро за мегаватчас или около 1440 долара за 1000 куб. метра. Тази сутрин борсата отвори на 148,25 евро за мегаватчас, отчитайки впоследствие спад до 144 евро за мегаватчас, след което цената отново пое нагоре, достигайки 166 евро за мегаватчас.

В петък вечер борсата затвори на равнище 156,21 евро за мегаватчас - около 1520 долара за 1000 куб. метра.

Борсовите данни сочат, че от 28 септември до момента се забелязва тенденция на постепенно поевтиняване на природния газ в Европа, коментира БТА. Тогава борсата затвори на цена от 223,06 евро за мегаватчас или около 2180 долара за 1000 куб. метра.

Най-големият досега ценови пик на водещата европейска газова борса бе отчетен на 26 август - 346,52 евро за мегаватчас или около 3500 долара за 1000 куб. метра.

На "Газов хъб Балкан" в сегмента "ден напред" природният газ с ден за доставка за днес е на цена от 242,38 лева за мегаватчас, като тази стойност е с 1,21 на сто по-висока от вчерашната - 239,49 лева за мегаватчас.

Цената на природния газ в Европа се повиши рязко до близо 225 евро за мегаватчас при друга експлозия - по три от тръбите на проекта "Северен поток" в края на септември. Оттогава обаче тенденцията е надолу и тази сутрин ноемврийските контракти на газа се търгуват за 150 евро за мегаватчас, или с почти 4% по-евтино спрямо края на миналата седмица. На 7 октомври природният газ затвори на цена от 156,20 евро, като под това ценово ниво газът се търгуваше за последно на 1 юли.

На 26 август беше достигнат рекордна цена при търговията с газ в Европа - 350 евро за мегаватчас. Тогава за последно пазарите реагираха на заплахите на Русия да преустанови доставките на природен газ в Европа. След това те действително бяха спрени към Германия заради открит технически проблем по газопровода "Северен поток 1". Но оттогава търговията сякаш преодоля страховете, свързани с Русия.

В Европейската комисия (ЕК) пък работят над нов ценови индекс за газа, коментирайки, че TTF вече не отразява в пълна степен случващото се в газовия сектор на Европа. В момента на континента доставките на втечнен газ преобладават и затова е нужна промяна при индексирането на цените по договорите, коментират от Брюксел.

По-късно днес "Булгаргаз" ще внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) своята прогноза за цена на газа през ноември. Очакванията на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов са тенденцията за поевтиняване на суровината да продължи и през следващия месец.