Ако не се случи нещо извънредно в международен мащаб, свързано с войната в Украйна, а ситуацията се запази такава, каквато е в момента, цените на природния газ за месеците ноември и декември няма да растат. Така смята председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, като мнението си той изрази на  кръгла маса за Зеления преход, която се провежда в София.

Иванов прогнозира, че цената на природния газ за ноември дори се очаква да поевтинее.

Председателят на КЕВР припомни, че цената на газа за октомври се понижи с 34 процента, което се дължи на два основни фактора: включената в търговска експлоатация нова газова връзка Стара Загора - Комотини; спадът на цената на основната борса в Нидерландия.

Цената на азерския газ (по договор 1 млрд. куб. метра на година, които влизат по новата газова връзка с Гърция) е обвързана с тази на петрола, но в рамките на последните 6 месеца, поясни Иванов. Това означава, че колебания на петролните цени в рамките на няколко дни няма да окажат влияние на цената на азерския газ.

Председателят на КЕВР отбеляза, че в Европейския съюз газовите хранилища са пълни почти на 90 процента. В България този процент е 77, но Иванов изрази увереност до началото на отоплителния сезон хранилището в Чирен ще бъде запълнено - изискването на ЕС е до ноември газовите складове да са запълнени поне на 80%.

Освен това поради прозрачните процедури за закупуването на втечнен природен газ, както и за тръбен (след обявените от "Булгаргаз" търгове), предложените цени са изключително атрактивни, отбеляза Иванов.

Председателят на КЕВР каза още, че ако тенденцията на спад на цената на природния газ продължи, няма да се увеличава цената на топлинната енергия за потребителите на централно топлоснабдяване.