Германският министър на икономиката Роберт Хабек днес определи като "астрономически" цените, поискани от приятелски на Германия страни, начело със САЩ, за доставките на газ, които да позволят да се компенсира прекъсването на руските потоци синьо гориво, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Някои страни, дори приятелските, понякога получават астрономически суми", каза днес Хабек в интервю за регионалния всекидневник "Нойе Оснабрюкер цайтунг".

"Това създава проблем", подчерта министърът и призова ЕК да "говори" с тези страни.

След инвазията в Украйна Русия първо намали значително доставките на газ за Германия, а след това ги спря в началото на септември. Преди това руските потоци газ покриваха 55 на сто от вноса в Германия.

За да осигури енергийната сигурност и да спаси енергоемката си промишленост, Берлин трябваше да диверсифицира доставчиците си и да увеличи значително покупките на втечнен природен газ, чийто внос е много по-скъп, отбелязва АФП.

Германия, както и повечето европейски страни, се обърна към САЩ, чийто дял във вноса на втечнен газ в ЕС скочи от 28 на сто на 45 на сто между 2021 и 2022 година.

Затова Хабек насочи критиките си основно към американските доставчици, допълва агенцията.

"САЩ се обърнаха към нас, когато цените на петрола скочиха рязко. Мисля, че подобна солидарност би била също толкова полезна, за да се намалят цените на газа", заяви министърът.

Миналата пролет, когато цените на петрола скочиха, САЩ, последвани от от съюзниците си в рамките на Международната агенция за енергията (МАЕ - IEA), използваха националните си стратегически резерви от петрол, за да смекчат натиска върху пазара.

Берлин призова и ЕС да координира покупките на газ, за да понижи цените.

За да ограничи чрез таван цените на газа за гражданите и компаниите, германското правителство обяви миналата седмица план за мащабна помощ в размер на 200 милиарда евро.

Тази инициатива бе критикувана от някои съседни европейски страни, начело с Франция и Италия, които обвиниха Берлин, че действа едностранно.