Китайското правителство подготвя придобиването на "златни акции" в местните подразделения на "Алибаба груп" (Alibaba Group) и "Тенсент" (Tencent), тъй като се стреми да придаде по-официален характер на надзора, който упражнява над най-могъщите технологични корпорации в страната, пише "Файненшъл таймс", цитиран от Ройтерс и БТА.

В отговор на забавянето на растежа на икономиката на страната китайските власти постепенно смекчават политика си на сериозни глоби и санкции спрямо водещите технологични компании. Тези мерки доведоха до отдръпването на редица чуждестранни инвеститори от Китай.

Управляващите в Пекин ограничават репресивните мерки спрямо технологичните фирми в страната и се ориентират към придобиването на малки дялове от тях, за да могат да ги контролират. Тези дяловe обикновено представляват 1 процент от собствеността на ключови подразделения на технологичните компании. Те приличат на "златните акции", тъй като дават право на притежателя им да участва в приемането на определени решения, касаещи управлението на дадена фирма. Това дава възможност на управляващата Китайска комунистическа партия да контролира бизнес практиките на технологичните компании и най-вече съдържанието, което те създават за милиони потребители в Китай, отбелязва "Файненшъл таймс".

Неотдавна властите в Пекин придобиха част от китайския конгломерат "БайтДенс" (ByteDance), който управлява социалната мрежа "ТикТок" (TikTok).