Съединените щати ще наложат нови санкции във връзка с проекта за газопровод между Русия и Германия по дъното на Балтийско море "Северен поток 2". Този път под прицел са свързана с Русия компания и неин плавателен съд, предадоха световните агенции.

Държавният департамент на САЩ е внесъл в Конгреса доклад въз основа на закона "За защита на енергийната сигурност на Европа". Той предлага компанията за морски транспорт "Трансадрия" (Transadria), която има отношение към строителството на газопровода, да бъде включена в черния списък, а нейният кораб "Марлин" (Marlin) да бъде обявен за блокирана собственост, каза в изявление държавният секретар Антъни Блинкън.

"Трансадрия" е базирана в Кипър, но се смята, че е руска подставена компания.

В доклада се споменава за втори плавателен съд, който не бе назован от Блинкън. Според медийни информации обаче Съединените щати са решили въпросният кораб да не попада в черния списък. Това е "Блу шип" (Blue Ship), който е собственост на структура, свързана с германското правителство.

До този момент администрацията на американския президент Джо Байдън е наложила санкции на осем човека и е квалифицирала 16 плавателни съда като блокирана собственост във връзка с "Северен поток 2".

Ройтерс отбелязва, че Съединените щати са твърдо против проекта на стойност 11 милиарда долара за доставка на руски газ от Арктика за Германия при заобикаляне на Украйна. Киев твърди, че Москва използва енергията като оръжие и че "Северен поток 2" ще го лиши от приходи от транзитни такси.

Целта на новите санкции е да бъде засилен натискът върху Русия, без да бъде настройвана Германия срещу Съединените щати, отбелязва агенция Блумбърг. Според американската медия обявените наказателни мерки надали ще успокоят противниците на проекта в Конгреса, които искат от президента по-твърди действия.

Администрацията на Байдън се отказа да се бори директно срещу "Северен поток 2", отбелязва Франс прес. Агенцията определя новите санкции като символични.

По оценки на САЩ газопроводът ще бъде въведен в експлоатация до няколко месеца.