Френските рибари възнамеряват да блокират днес тунела под Ламанша и пристанището на Кале като протест срещу това, че след Брекзит Великобритания не им е издала повече разрешителни за улов, предаде Ройтерс.

Представители на асоциацията на рибарите заявиха на виртуална пресконференция, че ще бъде използван голям брой превозни средства, за бъде блокиран тунелът под Ламанша, който се използва за железопътния превоз на стоки между Франция и Великобритания.

Париж и Лондон са в конфликт заради броя на разрешителните, които Великобритания предоставя на френските лодки за улов на риба в британски води, откакто тя излезе от Европейския съюз. Обединеното кралство твърди, че изпълнява договореностите, свързани с Брекзит.

"Това е нашата демонстрация на качеството и способността на професионалните рибари да се мобилизират в отговор на провокативното, презрително и унизително отношение на Великобритания към тях", каза Жерар Ромити, председател на Националния комитет по морски риболов, цитиран от БТА.

За кои води става въпрос

Спорът се върти около издаването на разрешителни за риболов в териториалните води от шест до 12 морски мили от британското крайбрежие, както и във водите около остров Джърси, владение на британската корона в Ламанша.

По-рано тази година напрежението около ситуацията накара Франция и Великобритания да изпратят свои кораби към бреговете на Джърси.

Остров Джърси е разположен в Ламанша, на около 23 км от северното крайбрежие на Франция и на 140 км южно от британския бряг.

Властите на острова посочват, че издават нови разрешителни за риболов според търговските спогодби, договорени след Брекзит, които включват нови условия. Това разгневи френските рибари и правителството в Париж, според които новите условия са наложени едностранно и без да бъдат обсъдени и налагат несправедливи ограничения на френските риболовни кораби.