Френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Борис Джонсън решиха днес да разработят "в най-близките дни . . . практически мерки" с цел деескалация на конфликта между Франция и Обединеното кралство по повод риболова. Това съобщи Елисейският дворец, предаде Франс прес.

Тези мерки трябва "да бъдат взети възможно най-бързо, за да се избегне повишаване на напрежението", обясни френската президентска канцелария след разговор между двамата лидери в Рим в кулоарите на срещата на Г-20.

Франция упреква Великобритания, че след Брекзит отпуска твърде малко лицензи на френските рибари. Париж увери, че ако това положение не се подобри, от вторник ще забрани на британските риболовни кораби да разтоварват във френски пристанища и ще засили митническия контрол върху тировете. Във вторник ще се изясни дали Париж ще предприеме ответни мерки, уточни днес Елисейският дворец.

Вместо да отслабне преди форума на Г-20, в петък напрежението нарасна - Лондон заплаши да подлага на "строг контрол" европейските кораби, плаващи през негови води, ако Париж осъществи заплахите си.

Джонсън се оплака вчера на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от "напълно неоправданите" заплахи на Париж и посочи, че Лондон за пръв път обмисля "активно" начин за уреждане на конфликти, предвиден в споразуменията за Брекзита с ЕС.

Макрон смята, че доверието в Обединеното кралство е заложено на карта в споровете след Брекзит, по-специално относно разрешителните за риболов - мнение, което той изрази в интервю за в. "Файненшъл таймс".

Няма промяна в позицията на Великобритания по риболовния спор с Франция, заяви на свой ред днес британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Той допълни, че е бил "озадачен" да научи, че Париж иска страната му да бъде наказана за напускането на ЕС.

"По въпроса за рибата трябва да заявя, че позицията ни е непроменена", каза премиерът на Обединеното кралство след срещата на върха на Г-20 в Рим, където проведе двустранни разговори с френския президент Еманюел Макрон.

"Трябва да кажа, че бях озадачен да прочета писмо от френския премиер, в което той изрично иска Великобритания да бъде наказана за напускането на ЕС", посочи Джонсън.