Франция огласи списък със санкции, които може да влязат в сила от 2 ноември, ако не бъде постигнат достатъчен напредък в предизвикания от Брекзит спор за риболова между нея и Великобритания. Париж добави, че работи и по втори кръг санкции, който може да засегне електроенергийните доставки за Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

Франция в частност може да затегне граничния и санитарния контрол за стоките, идващи от Великобритания, да не допуска британски риболовни плавателни съдове до определени свои пристанища, както и да засили проверките на камионите, пътуващи от и до Обединеното кралство, заявиха в съвместно комюнике министерствата на морските и европейските въпроси на Франция.

Великобритания реагира, като заяви, че ще поиска спешни разяснения от Франция във връзка с налагането на възможни санкции заради риболова. Лондон подготвя и действия в отговор на френските мерки.

Париж обаче не спира дотук, а обяви, че готви втори кръг санкции. "Франция не изключва варианта да преразгледа електроенергийните си доставки за Обединеното кралство" (за Нормандските острови), се допълва в изявлението.

След седмици на преговори британските власти издадоха още лицензи, за да ловят риба в британски води, но това все още представлява само 50% от това, на което Франция "има право" след Брекзит, каза говорителят на френското правителство Габриел Атал в сряда.

Някои от обявените санкции може да влязат в сила още в началото на другата седмица, ако не бъде постигнат достатъчен напредък, каза Атал и добави: "Търпението ни се изчерпва".

Френският министър на европейските въпроси Клеман Бон заяви отделно от това, на изслушване в парламента на Франция, че Париж може да засили граничните проверки за стоките от Великобритания, ако положението с риболовните разрешителни не се подобри.

"Нашата цел не е да налагаме тези мерки, а да получим разрешителните", добави Бон.

За кои води става въпрос

Спорът се върти около издаването на разрешителни за риболов в териториалните води от шест до 12 морски мили от британското крайбрежие, както и във водите около остров Джърси, владение на британската корона в Ламанша.

По-рано тази година напрежението около ситуацията накара Франция и Великобритания да изпратят свои кораби към бреговете на Джърси.

Реакцията на Лондон

Великобритания ще обмисли следващите си стъпки след обявяването от Франция на списък с възможни санкции, ако не бъде постигнат достатъчен напредък по предизвикания от Брекзит спор за риболова. Лондон ще поиска в тази връзка спешни разяснения от Париж по темата. Това съобщи британският министър по въпросите на Брезит Дейвид Фрост, цитиран от Ройтерс.

"Тъй като при нас не са постъпвали никакви официални уведомления от страна на френското правителство, ще поискаме спешни разяснения за техните планове", написа Фрост в Туитър. "Ще обмислим какви са необходимите по-нататъшни действия в тoва отношение."

По-рано, помолен да коментира ситуацията, говорителят на на британския премиер Борис Джонсън заяви: "Важно е да се подчертае, че 98 процента от разрешителните за риболов са издадени".

"Продължаваме да работим с френското правителство по предоставянето на още въз основа на доказателствата, които те представят. Както знаете, през последните седмици бяха издадени редица допълнителни разрешителни. Ще продължим обсъжданията си с тях по този въпрос", добави той.